Getronics en KPN naar nieuw dieptepunt

Net als elders in de wereld bieden vooral bedrijfsresulaten, gepresenteerd in de vorm van halfjaar- of kwartaalcijfers, beleggers nog enig houvast op de zwalkende Amsterdamse beurs....

Van onze verslaggever Gert-Jan van Teeffelen

AEX-fonds Akzo Nobel moest dinsdag, vooruitlopend op resultaten die het bedrijf vandaag presenteert, 56 eurocent inleveren tot 43,80 euro. Morgen is het de beurt aan DSM, dat 18 eurocent verloor tot 38,92 euro. Het chemieconcern blijft tot dusver het best presterende aandeel binnen de AEX, hoewel de koersstijging van 4,3 procent sinds begin dit jaar niet bijster indrukwekkend mag worden genoemd.

Het percentage zegt dan ook veel over de graadmeter zelf. De AEX verloor dinsdag 3,46 punten tot 536 punten, en hangt daarmee nog steeds rond het niveau waarmee het jaar 1998 werd afgesloten. 'De beurs oogt richtingloos, hoewel we onmiskenbaar in een neerwaartse trend zitten', zegt een handelaar.

Sterkste daler onder de hoofdfondsen was KPN; het telecombedrijf leverde opnieuw 3,7 procent in tot een nieuw dieptepunt van 4,90 euro. Hoe snel het bergafwaarts is gegaan, leert een blik op de recente slotkoersen. KPN wist de afgelopen veertig handelsdagen slechts tienmaal een koersstijging te boeken. Drie maal sloot het fonds onveranderd, terwijl het aandeel 27 maal verlies boekte. De beurskoers daalde in die periode van 12,80 euro (eind mei) tot het huidige peil van 4,90 euro, een val van bijna 62 procent.

Ook automatiseerder Getronics bereikte zijn tot dusver laagste beurskoers ooit. Het Amsterdamse concern verloor 2,4 procent tot 3,20 euro, nadat een analist van zakenbank UBS Warburg zijn koersdoel verlaagde van 4,60 naar 3,20 euro, een verwachting die dus ogenblikkelijk uitkwam.

Uitgevers VNU en Elsevier zouden volgens een bericht in de Financial Times in de markt zijn voor de professionele uitgeefactiviteiten van het Franse Vivendi. VNU geeft desgevraagd toe dat het wel enkele titels wil kopen, maar niet het geheel. Elsevier weigert elk commentaar. VNU verloor gisteren 73 eurocent (1,8 procent) tot 39,58 euro, terwijl Elsevier 30 eurocent (2,1 procent) terugviel tot 13,81.

Op de lokale markt stortte de koers van biotechbedrijf Pharming verder in, na de verliescijfers van maandag. Pharming verloor 21 procent tot 4,25 euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden