Getronics beperkt schuld via wisseltruc

Veel handelsbedrijven op de beurs hebben hun bezetting al fors teruggebracht vanwege Kerstmis. Maar omdat de optiebeurs vrijdag een expiratiedag kende, was de handel levendiger dan de afgelopen dagen....

Alle 25 hoofdfondsen boekten winst, waardoor de AEX-index gedurende de dag naar een solide winst kroop van 12,09 punten (2,5 procent), tot 495,85 punten. Ook andere Europese beurzen waren goedgemutst, mede dankzij de positieve stemming op Wall Street. Londen en Parijs stegen beiden 1,6 proent, terwijl Frankfurt ruim 1 procent won.

In Amsterdam was Koninklijke Olie de grote aanjager. Oorzaak was de stijgende olieprijs. 'Wat ook meespeelde, was de hoop dat niet-Opeclanden zoals Noorwegen en Rusland toch zullen meewerken aan een productiebeperking', meldt een handelaar. 'Bovendien is het fonds de afgelopen dagen afgestraft. Dan krijg je een rebound. Koninklijke Olie klom 2,25 euro (4,3 procent) tot 54,55 euro.

Getronics was een ander hoofdfonds dat in de belangstelling stond. De op twee na grootste automatiseerder van Europa maakte vrijdag bekend dat zijn wisseltruc om de schuld te verminderen, is geslaagd. Obligatiehouders konden schuldpapier inruilen voor aandelen, tegen een lagere koers dan aanvankelijk was afgesproken. De schuld daalt hierdoor van 1,2 miljard euro tot ruim 900 miljoen.

'Dit verhaal heeft twee kanten', zegt een handelaar van een effectenbank. 'De aandeelhouders krijgen een verwatering voor hun kiezen. Maar aan de andere kant levert de operatie een schuldreductie op, iets wat het bedrijf goed kan gebruiken.'

Getronics heeft voor de transactie ruim 61 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven. Dit komt neer op een uitbreiding met 17,6 procent van het uitstaande aandelenkapitaal. Doordat de rentelasten door de schuldsanering jaarlijks met 10 miljoen euro afnemen, blijft de verwatering van de winst per aandeel echter beperkt tot minder dan 1 procent. Vrijdag steeg Getronics 0,8 procent tot 3,55 euro. Sinds de aankondiging van de transactie op 11 december daalde Getronics 20 procent.

Op de lokale markt viel Copaco op. Het IT-bedrijf heeft besloten zijn dividendbetaling te hervatten - aandeelhouders krijgen samen 20 procent van de nettowinst. Het fonds maakte daarop een sprong van bijna 10 procent tot 2,85 euro. Copaco hoort dit jaar tot de vijf best presterende aandelen, met een koerswinst van 42,5 procent. Alleen Delft Instruments (+ 45,1 procent), Hes Beheer (+ 47,8 procent), Scala (+ 87,1 procent) en ASM International (+ 100,0 procent) deden het beter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.