Getronics-baas Risseeuw stapt op, bedrijf wil overnames

Bestuursvoorzitter Ton Risseeuw vertrekt in mei bij Getronics. Hij heeft 23 jaar bij het automatiseringsbedrijf gewerkt waarvan negen als bestuursvoorzitter....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Risseeuw wordt dit jaar 63 en daarmee naar eigen zeggen te oud om het bedrijf in het buitenland aan de geëigende partners te helpen. Op de valreep maakte Risseeuw gisteren nog een ambitieus acquisitieprogramma in het buitenland bekend dat zijn opvolger Van Luijk zal uitvoeren.

'Wat je dan nodig hebt zijn personen die de leeftijd hebben waar bedrijven in het buitenland vertrouwen in hebben. Wij hebben dan een jonge top die dat aankan. Ik wil het bedrijf niet in de weg lopen', verklaarde Risseeuw tegenover de bijeengeroepen pers.

Tot nu toe lagen Getronics' buitenlandse ambities met name in Scandinavië. Nu wil het bedrijf ook in grote landen een positie verwerven. 'Onze opdrachtgevers werken Europa-wijd. Daarom is het nodig dat wij in die landen aanwezig zijn, niet alleen op één plaats, maar ook daar geografisch goed gespreid.'

In Frankrijk, Duitsland, Engeland en Italië zoekt Getronics overnamekandidaten. 'De kans om goede bedrijven over te nemen neemt toe', zei Risseeuw die niet uitsluit dat een overname met aandelen gefinancierd wordt.

Bedrijven die net als Getronics geld verdienen met advieswerk op het gebied van automatisering willen ook internationaal groeien om hun klanten naar het buitenland te kunnen volgen.

Advieswerk en automatisering zijn twee takken van sport die steeds meer in elkaar overvloeien. Het toenmalige Price Waterhouse heeft zelfs geprobeerd Getronics' collega Origin over te nemen. Van Luijks achtergrond als directeur van een accountants- en consultantsbedrijf zal hem bij Getronics dan ook goed van pas komen. 'We zien Van Luijk niet als een accountants pur sang maar als een ervaren bestuurder met een internationale ervaring', aldus Risseeuw.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden