Getroffen door het dataschandaal van Facebook? Zo check je nu al of dat het geval is

Facebook vraagt nog even geduld van zijn gebruikers. De komende dagen zal het bedrijf berichten rondsturen. Wie getroffen is door het lek, krijgt dit op die manier te horen. Maar via wat omwegen kunnen verontruste Facebookers dit nu zelf al opzoeken.

Laurens Verhagen
null Beeld Studio Vonq
Beeld Studio Vonq

Het is een paradox van jewelste: juist in de dagen dat Facebook in het nieuws komt omdat het alles van zijn gebruikers zou weten, is er een belangrijk ding dat het niet weet. Namelijk: hoeveel mensen precies het slachtoffer zijn van de dataroof van Cambridge Analytica. Het bedrijf kan slechts een schatting doen op basis van wat het wel weet: wie heeft het persoonlijkheidstestje gedaan waar het allemaal mee begon en wie zijn hun vrienden? Wat Cambridge Analytica hier vervolgens mee heeft gedaan, weet alleen Cambridge Analytica.

Vandaar dat Facebook alleen bovengrenzen aanhoudt: 87 miljoen mogelijke slachtoffers wereldwijd onder wie 90 duizend Nederlanders. Vanaf maandagavond 18 uur Nederlandse tijd is het bedrijf begonnen zijn gebruikers in te lichten. Iedereen – getroffen of niet – krijgt hoe dan ook een bericht in zijn timeline met een verwijzing naar een overzicht waarop te zien is welke externe apps toegang hebben tot Facebookgegevens. Dat inzicht was al langer te verkrijgen, maar Facebook maakt het nu beter toegankelijk.

Geleidelijk

Daarnaast krijgen de getroffen mensen een bericht bovenaan hun timeline als ze tot de 90 duizend getroffenen horen. Facebook zal die berichten komende dagen geleidelijk versturen, zo zegt een woordvoerder. Ze kan niet zeggen hoeveel Nederlanders al daadwerkelijk zo’n bericht hebben gekregen.

Wie niet wil wachten op zo’n bericht en benieuwd is of hij tot de mensen behoort wier gegevens in handen van Cambridge Analytica zijn gekomen, kan echter nu al controleren of dat het geval is. Mocht dat zo zijn, dan ziet degene ook om welke gegevens het precies gaat.

Hiervoor is wel een omweg nodig: de gebruiker moet in het Help Center van Facebook de taal op het Engels zetten en dan zoeken naar Cambridge Analytica. Hierna verschijnt de mededeling of de gebruiker, of een van zijn Facebookvrienden, gebruik heeft gemaakt van de app This is your Digital Life.

Het bericht dat gebruikers van Facebook te zien krijgen. Beeld
Het bericht dat gebruikers van Facebook te zien krijgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden