Getergd Shell jaagt op gas

Oliemaatschappij Shell gedraagt zich tegenwoordig als een bijtertje. Het Nederlands-Britse concern deed zich tientallen jaren voor als een koninklijke heer....

Xander van Uffelen

De tijden zijn veranderd. Shell voert de laatste maanden overnamegevechten om voet aan de grond te krijgen. In Nieuw Zeeland haalde het concern begin maart het energiebedrijf Fletcher binnen, na een langdurige strijd met andere bieders. In Australië liep de overname van Woodside deze week spaak, omdat de overheid de overname door een buitenlandse partij blokkeerde. Shell zag zich ook gedwongen zijn bod op het Amerikaanse Barrett te verhogen, omdat de directie het oorspronkelijke bedrag afwees.

Vanwaar al die drukte?

De drie prooien hebben één ding gemeen: het zijn gasbedrijven. Shell wil zo snel mogelijk zijn belangen uitbreiden in de wondere wereld van het gas. Vooral dankzij het Groningse gasveld heeft Shell al een stevige positie. Over enkele jaren wil het bedrijf evenveel gas als olie uit de grond halen.

Hoe belangrijk een sterke marktpositie in gas is, blijkt wel uit het recente initiatief van de olieproducerende OPEC-landen. Zij willen een gaskartel oprichten om ook de prijs van deze grondstof te bepalen. Gas is bovendien een schone brandstof die Shell lekker duur kan verkopen aan stroombedrijven.

Maar in Den Haag en Londen weten ze inmiddels dat opkopen van gasbedrijven niet eenvoudig is. Veel landen willen de exploitatie van hun gasreserves niet zomaar in handen geven van een buitenlandse multinational. Emoties steken dan regelmatig de kop op . Als Shell een bod wil uitbrengen, zijn ingewikkelde onderhandelingen met overheidsdienaren vaak noodzakelijk.

Ook over de prijs moeten koper en verkoper flink bakkeleien. Bij een normaal bedrijf kijken de kopers naar de winstcijfers van de prooi en kunnen ze met een simpele rekensom hun bod bepalen. Bij olie- en gasbedrijven zit de waarde van het bedrijf in de grond. De omvang van de reserves bepaalt de verkoopprijs. Logischerwijs schetst de verkoper een rooskleurig beeld van de voorraden. De koper kan die moeilijk nameten.

In dit spelletje Stratego is het bod van cruciaal belang. Shell betaalt daarbij altijd met klinkende munt. Het bedrijf heeft, na een winst van 13 miljard euro in 2000, geld genoeg in eigen kas. Bij de overname van het Amerikaanse Barrett spelen de partijen hetzelfde spelletje. De directie wil meer geld zien, Shell verhoogde prompt zijn bod. De Koninklijke heer krijgt plezier in de jacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden