Getemde Ton terug aan het front

Eens was hij de jongste bankier van Nederland, maar zijn ster viel even snel als hij was gerezen. Ton Jongbloed moest weg bij Staal op last van DNB....

HOEVEEL levens heeft Ton Jongbloed, de voormalige bestuursvoorzitter van Staal Bankiers? Bijna tien jaar geleden deed De Nederlandsche Bank (DNB) hem in de ban.

Jongbloed moest op last van DNB vertrekken bij Staal. De financiële wereld leek een gepasseerd station. Maar sinds een week is Jongbloed weer helemaal terug als directeur van IMG Holland, een snel groeiend effectenbedrijf dat vooral via Internet aandelen verhandelt.

De Nederlandsche Bank geeft geen commentaar op de benoeming van Jongbloed. Maar volgens IMG Holland hadden STE en DNB geen bezwaar.

Jongbloed (bedrijfseconoom, register-accountant en automatiseringsdeskundige) werd in 1980, pas 31 jaar oud, directeur van het zieltogende Staal Bankiers. Hij was een van de jongste Nederlandse bankiers ooit en het toonbeeld van de nieuwe bankier. Ondernemend, snelle auto's, dure maatpakken en het hart op de tong - ook bij DNB.

Onorthodox en vol dadendrang trad hij de heren in driedelig grijs tegemoet. 'Een oorlogsgeneraal' noemde Wellink hem, maar dan in een vriendelijke bui.

Jongbloed maakte van Staal Bankiers in acht jaar tijd een bloeiend bedrijf. Het groeide van achthonderd naar vijfduizend klanten en (in 1986) een winst van 25 miljoen gulden.

Staal Bankiers ging succesvol naar de beurs, maar groeide veel te snel. Door de crash van 1987 verdampte een flink deel van de winst, en een fraude kostte de bank vijftien miljoen gulden.

In 1993 kwam Jongbloed in aanraking met justitie. De jonge bankier werd verdacht van heling en verduistering van vertrouwelijke stukken van DNB. De stukken waren ontvreemd door een accountant, die eerst bij DNB werkte en daarna bij Staal. Toen de accountant zelfmoord pleegde, sloot justitie de zaak. Jongbloed kreeg twintig mille schadevergoeding.

De jonge bankier lijkt zijn wilde haren te hebben verloren. 'Ach, het is allemaal zo lang geleden', zegt hij nu. 'Staal Bankiers groeide te snel. We kregen driehonderd nieuwe klanten per maand. De Nederlandsche Bank zag dat goed.'

De verhalen over de snelle auto's en maatpakken verwijst hij naar het rijk der fabelen. 'Sommige media hadden er een belang bij ons zo af te schilderen. Maar dat snelle yup-achtige is nooit aan de orde geweest. Ik reed nog VW toen anderen al BMW reden.'

Toch erkent hij dat er mooie foto's van hem bestaan die het yuppenbeeld volledig bevestigen. 'Allemaal ijdelheid', zegt hij nu. Ook wil hij wel kwijt dat 'zijn boosheid helemaal over' is. Jongbloed is blij terug te zijn in de financiële wereld, waar hij zich 'als een vis in het water voelt'.

Hij weet wat hem bij IMG Holland te doen staat. IMG concentreert zich op effectenhandel via Internet. Jongbloed is overtuigd van de astronomische potentie van het net. 'Over een tijd zal veel via Internet worden verhandeld.'

Nu deugt het systeem nog niet, vindt hij. 'Internet is een ouderwetse telefooncentrale, waar oude dametjes lijntjes doorprikken.' Maar de doorbraak is aanstaande, alleen wanneer is nog de vraag.

Waarschijnlijk zal IMG Holland dan geweldig groeien, wat herinneringen oproept aan de expansie en het debâcle van Staal Bankiers. Jongbloed stelt IMG gerust. 'Snelle groei moet beheersbaar blijven: een gewaarschuwd mens telt voor twee', zegt hij.

Maar dan zegt hij, ineens weer gedreven: 'Wat je nodig hebt is visie. Nederland houdt daar niet zo van. Het is een land van grijze muizen.' Ton Jongbloed is werkelijk terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden