Geteisterd bedrijf Geldnet vestigt hoop op 'plofkoffer'

De geld- en waardetransporteurs staan onder druk. Het geweld van overvallers neemt toe, zoals blijkt uit een reeks overvallen op het bedrijf Geldnet....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Maandagavond reden overvallers met een shovel een vestiging van Geldnet in Amsterdam binnen. Met automatische wapens werd het vuur geopend op de gealarmeerde politie. In september vorig jaar werd een werknemer van Geldnet doodgeschoten bij een overval op een vestiging in Duiven.

Geldnet (zeven vestigingen) heeft over verbetering van de beveiliging vaak overleg gepleegd met concurrent Brinks-Nedlloyd (twaalf vestigingen). De beveiliging wordt constant verbeterd, maar heeft haar grenzen, zegt directeur H. Molenaar van Brinks-Nedlloyd. 'De aandeelhouders verwachten toch een redelijk resultaat.'

Dat is niet gemakkelijk in wat Molenaar een 'krimpende markt' noemt. Brinks-Nedlloyd is het onderhoud van geldautomaten en het tellen van geld erbij gaan doen, om het omzetverlies in het geldtransport te compenseren. De opmars van het digitale geldverkeer zet de resultaten van de bedrijven onder druk. Een jaar geleden maakte het bedrijf al een ingrijpende reorganisatie en inkrimping door.

Over een geweldsspiraal wil Molenaar niet spreken. 'We hebben nog geen toekomstplannen van de criminele tegenpartij ontvangen. Maar tien jaar geleden waren recente gebeurtenissen als in België nog ondenkbaar.' Daar kwamen het afgelopen jaar drie geldlopers om het leven tijdens overvallen waarbij gebruikt werd gemaakt van zware wapens.

In maart kwam het in België tot een grote staking. De koeriers weigerden verder nachttransporten te verrichten en eisten een wagenbezetting van minimaal drie mensen.

Dat Geldnet in korte tijd drie keer werd overvallen (begin deze maand werd een geldwagen aangereden en geplunderd in Vijfhuizen) is 'echt exorbitant', zegt de voorzitter van de Vereniging van Particuliere Beveiligingsorganisaties, J. Wegstapel. 'De laatste paar jaar is het eigenlijk redelijk rustig geweest. Dit kan het begin van een akelige ontwikkeling zijn.'

Het aantal overvallen op waardetransporten is al jaren constant, volgens cijfers van het projectteam overvalcriminaliteit van het ministerie van Justitie. In 1993 waren het er 22, in 1994 18 en in 1995 24. Het aantal overvallen op banken en bedrijven daalt daarentegen scherp, vorig jaar zelfs met 25 procent.

'Professionele criminelen zullen altijd blijven zoeken naar zwakke plekken in de beveiliging', zegt V. Jammers van het projectteam overvalcriminaliteit. 'Daar staat tegenover dat de bedrijven voortdurend bezig zijn met verbeteringen.'

Geldnet experimenteert met een 'plofkoffer'. In geval van diefstal werd het geld door middel van een explosie vernietigd. Het systeem zou zo effectief zijn dat geldlopers in hun eentje op pad kunnen in een ongepantserde wagen. Daar heeft de FNV Dienstenbond al zijn vraagtekens bij gezet. De bond wil een dubbele bezetting op gepantserde wagens, ook als de 'plofkoffers' een succes blijken.

Een andere maatregel is de verbeterde opleiding van personeel. Dat personeel bleek bij Geldnet de zwakke schakel. Bij de overval in Duiven was een 34-jarige medewerker betrokken. Ook bij de meest recente overval is mogelijk van informatie van binnenuit gebruik gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden