Getapte gesprekken advocaten niet altijd gewist

De politie vernietigt niet alle afgetapte telefoongesprekken met advocaten en andere zogenoemde geheimhouders. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek dat het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft uitgevoerd bij twee landelijke tapkamers van de politie....

ANP

Geheimhouders zijn mensen die vanwege de vertrouwelijkheid van hun beroep een beroepsgeheim en een verschoningsrecht hebben, zoals advocaten, notarissen en artsen. De zogenoemde geheimhoudersgesprekken worden weliswaar van het centrale systeem gewist, maar blijven soms op gearchiveerde dvd's staan.

In de tapkamer in Driebergen stonden op twee van de vier gecontroleerde dvd's gesprekken van mensen die een geheimhoudingsplicht hebben. Ook de tapkamer in Epe is hiermee de fout in gegaan. In deze twee tapkamers van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) vindt een groot deel van de vernietiging van geheimhoudersgesprekken plaats.

De politie moet afgeluisterde gesprekken van beroepsbeoefenaars die onder het verschoningsrecht vallen zo snel mogelijk vernietigen. Burgers moeten erop kunnen vertrouwen dat gesprekken met deze personen geheim blijven, aldus het CBP.

Het college concludeert dat de meeste afgetapte geheimhoudersgesprekken niet binnen één dag worden vernietigd. Daarmee houden de tapkamers zich volgens het CBP ook niet aan de wettelijke bepaling dat de gesprekken zo spoedig mogelijk moeten worden gewist.

Aanleiding voor het onderzoek vormde een CBP-rapport uit 2002, waaruit bleek dat de politie onderschepte communicatie met advocaten niet adequaat vernietigde. Het college deed vervolgens in 2005 onderzoek bij de tapkamer in Epe. Daaruit bleek dat afgeluisterde geheimhoudersgesprekken te laat werden gewist en dat schriftelijke uitwerkingen ervan niet werden vernietigd.

Het nieuwe onderzoek in Epe en Driebergen is halverwege dit jaar uitgevoerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden