Update

Gestrande potvis Terschelling overleden

De gestrande potvis op Terschelling is maandagavond overleden. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) via Twitter. Onder meer opvangcentrum SOS Dolfijn, een Terschellings sleep- en bergingsbedrijf, de KNRM en het ministerie van Economische Zaken waren betrokken bij de reddingsactie, maar die mocht niet meer baten.

Medewerkers van een sleep- en bergingsbedrijf bij de gestrande potvis. Beeld anp

Simon Smit, eigenaar van sleepbedrijf Noordgat: 'Toen we na de melding rond kwart over 3 naar het strand gingen, had het dier zijn ogen nog open, ademde hij nog en zwabberde hij nog met zijn staart.'

Met touwen en ingegraven ankers hebben Smit en vier anderen een diepe geul rondom de potvis gegraven en lukte het ook om het dier te draaien, zodat hij weer met zijn kop naar de zee lag. 'Daarna had hij zelf een klap met zijn staart moeten geven om weg te gaan.'

'Maar rond 6 uur ademde hij bijna niet meer en zag je 'm als het ware inkrimpen. Dat gaat je wel aan het hart hoor, als je daar met vijf stoere mannen staat en zo'n beestje met grote ogen naar je ligt te kijken.'

Eerder lukte het het sleepbedrijf wel om twee grote vissen bij Vlieland te redden. 'Maar dit is heel zuur.'

Reddingsoperatie
Het dier spoelde aan het begin van de middag aan ter hoogte van paal 26. Onder meer opvangcentrum SOS Dolfijn, een Terschellings sleep- en bergingsbedrijf, de KNRM en het ministerie van Economische Zaken waren betrokken bij de reddingsactie, maar die mocht niet meer baten.

Opvangcentrum SOS Dolfijn kon 's middags nog vertellen dat het dier leefde en mogelijk nog voor een deel onder water was. Een Terschellings sleep- en bergingsbedrijf wilde het dier proberen vrij te spoelen.

Protocol
Om de gestrande potvis te redden, was een protocol in werking getreden.

Het Protocol Stranding Levende Grote Walvisachtigen (zoals het officieel heet) werd deze maand door staatssecretaris Sharon Dijksma naar de Tweede Kamer gestuurd. Het werd opgesteld nadat in december onenigheid was ontstaan over de aanpak van de gestrande bultrug Johanna, die overleed op een zandplaat boven Den Helder.

Bovengemiddeld
Dit jaar zijn al ongeveer 550 walvissen gestrand in Nederland. Dat is bovengemiddeld. 'Normaal gesproken komen we in één jaar op 600 of 700 gestrande walvissen uit', aldus een woordvoerder van Biodiversiteitscentrum Naturalis naar aanleiding van de stranding van de potvis op Terschelling maandag.

In 2010 kwam de teller uit op 880. De jaren daarna noteerden de autoriteiten respectievelijk 732 en 521 strandingen. 'We hebben een steeds groter netwerk van meldingen', aldus de woordvoerder. 'En de aantallen fluctueren nogal. Als er meer walvissen zijn, gaan er ook meer dood.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.