Recept

Gestoomde kip met gember-sesamrijst

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: gestoomde kip met gember-sesamrijst (hoofdgerecht voor vier personen).

Loethe Olthuis
null Beeld Studio V
Beeld Studio V

Ik was flink ziek, de afgelopen weken. Rillen en zweten, hoestbuien die mijn longen binnenstebuiten keerden, snerpende hoofd-, rug- en nekpijnen waardoor slapen onmogelijk werd en ademen door mijn neus ging ook al niet. De meeste dagen (en nachten) bracht ik hangend op de bank door, als een beer die zijn winterslaapgrot niet in kan. Deze helletocht schijnt onschuldig 'een griepje' te heten.

null Beeld Studio V
Beeld Studio V

Was er dan niks positiefs? Jawel. Zo heb ik uren naar Say Yes to the Dress gekeken, het enige tv-programma dat ik nog enigszins kon bevatten. Daarin gaat het om het vinden van de perfecte trouwjurk en bij elke gelukkige bruid stroomden de tranen over mijn wangen. Ik huilde trouwens voortdurend. Of ik snauwde wederhelft Ronald af, om een minuut later weer te snotteren omdat hij me een kopje thee bracht.

En lekker eten dan? De schat sleepte van alles aan. Mandarijnen. Vanillevla. Karamel-zeezoutchocolade. Eén hapje, en dat was het. Zelfs zijn kookkunsten konden mij niet verleiden. Op dit recept na dan. Peper en gember openen je neus. De kip gaart door de stoom van de kokende rijst. Als je genoeg tijd hebt, laat de kipfilet dan eerst iets aanvriezen in de diepvries: mooie plakken snijden wordt zo een stuk gemakkelijker.

Bereiding

Snijd de kipfilet met een scherp mes schuin in dunne plakken. Meng de sojasaus door de kip. Verhit beide oliesoorten in een grote braadpan en fruit de ui 3 minuten al roerend op laag vuur tot hij zacht is. Voeg knoflook en gember toe en bak nog 1 minuut. Voeg de rijst toe en roer tot de korrels met olie bedekt zijn. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan.

Meng de paprikasliertjes en gehakte peper door de rijst. Verdeel de kipplakjes erover en laat de rijst nog 8 minuten afgedekt verder sudderen. Draai het vuur uit en laat nog 5 minuten staan tot de kip net gaar is. Schep de lente-uitjes erdoor en eet direct.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

null Beeld Loethe Olthuis
Beeld Loethe Olthuis

Ingrediënten
500 g biologische kipfilet
2 eetl. Japanse sojasaus
2 eetl. zonnebloem- of wokolie
2 eetl. sesamolie
1 ui, fijngehakt
3 tenen knoflook, fijngehakt
2 eetl. geschilde en fijngehakte gemberwortel (ca. 50 g ongeschild)
400 g pandanrijst
750 ml kippenbouillon (pot, zelfgemaakt of een blokje)
1 oranje en 1 groene paprika, schoongemaakt, in dunne reepjes
1 rood pepertje, zonder zaadjes fijngehakt
3 bosuitjes, in schuine ringetjes

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.Beeld Studio V

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden