Gestolen naaktfoto mag het net niet meer op

Het wordt strafbaar om van een computer ontvreemde naaktfoto's en ­filmpjes op internet te zetten. Ziedaar de voorlopige uitkomst van de ‘casus-Manon Thomas’.

Van onze verslaggever Ron Meerhof

Ziedaar de voorlopige uitkomst van de ‘casus-Manon Thomas’. De 44-jarige voormalige presentatrice en ex-Miss Holland werd vorige maand onaangenaam verrast door publicatie van privébeelden op diverse internetsites.

Ze meldde dat de beelden waren gestolen en vroeg de betrokken sites daarom ze te verwijderen. De meeste deden dat, zij het met frisse tegenzin. Het probleem was dat de beelden vervolgens meteen weer op andere plaatsen opdoken, want zo gaat dat nou eenmaal op het net. Voor elke overtreding zou Thomas vervolgens naar de rechter moeten.

Kamerlid Arda Gerkens van de SP stelde vragen over de kwestie aan Hirsch Ballin. Is het nou niet mogelijk dat de politie tegen zulke sites optreedt, zodat het slachtoffer dat niet allemaal zelf hoeft te doen? Is dit nou geen heling? Is de bestaande wet wel toereikend?

Heling
Heling geldt alleen voor computergegevens als die eigendom zijn van een bedrijf, erkent Hirsch Ballin. Dat is eigenlijk ontoereikend en moet veranderen, vindt ook de minister, ‘gelet op het ernstige nadeel dat ook voor burgers en andere organisaties kan ontstaan door het bekendmaken van door computervredebreuk of een ander misdrijf verkregen computergegevens’.

Na de wetsverandering kan de politie zelf optreden tegen publicatie van gestolen (intieme) foto's of filmpjes. Dat zal een sterk preventieve werking hebben, verwacht de SP’er Gerkens. Het geldt echter alleen voor beelden waarvan aannemelijk kan worden gemaakt dat ze gestolen zijn.

Volgens haar advocaat Geert Jan van Oosten heeft een buurman van Thomas uit Sneek inmiddels ‘wel zo ongeveer bekend’ dat hij via haar draadloze internetverbinding haar computer binnen is geglipt om de beelden te ontvreemden. ‘Manon vindt de ingreep van Hirsch Ballin heel fijn’, aldus Van Oosten. ‘Ze is blij dat er nog iets positiefs is voortgekomen uit deze ellende.’

Manon Thomas. (Kippa) Beeld KIPPA
Manon Thomas. (Kippa)Beeld KIPPA

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden