Gesteggel over uitslag verkiezingen Afghanistan houdt aan

De crisis in Afghanistan over de uitslag van de presidentsverkiezingen is nog altijd niet voorbij. Beide presidentskandidaten ruziën over het bekendmaken van de voorlopige uitslag en de roep om een onderzoek naar stembusfraude klinkt steeds luider. De impasse in Afghanistan dreigt de democratische overdracht van de macht van president Hamid Karzai aan een gekozen opvolger te ondermijnen.

De Afghaanse presidentskandidaat Abdullah Abdullah tijdens een persconferentie in Kabul Beeld ap

De impasse in Afghanistan dreigt de democratische overdracht van de macht van president Hamid Karzai aan een gekozen opvolger te ondermijnen.

De voorlopige uitslag had afgelopen woensdag bekendgemaakt moeten worden, maar dit werd met vijf dagen uitgesteld, omdat de kiescommissie onderzoek wilde doen naar de stemmen die bij bijna tweeduizend van de 23 duizend stembureaus waren uitgebracht. Commissievoorzitter Ahmad Yousuf Nouristani zei vandaag dat morgen de voorlopige uitslag wordt bekendgemaakt. Een exacte tijd kon hij niet geven.

Presidentskandidaat Abdullah Abdullah zei vandaag geen enkele uitslag te accepteren, tot alle frauduleuze stemmen ongeldig zijn verklaard. Hij eiste ook een uitgebreider onderzoek naar mogelijke stembusfraude.

Volgens Abdullah zijn er gevallen geweest waarbij meer dan 93 procent van de uitgebrachte stemmen in een stembus voor een kandidaat was. 'Waar we om vragen is een onderzoek en pas na de afronding van het onderzoek moeten voorlopige uitslagen bekend worden gemaakt', aldus Abdullah. 'Er bestaat geen twijfel dat er op grote schaal fraude is gepleegd. Als alle verdachte gevallen onderzocht zijn dan accepteren we de verkiezingsuitslag, niet eerder.'

Abdullahs tegenstrever Ashraf Ghani Ahmadzai heeft ook geklaagd over onregelmatigheden bij de stembusgang, maar hij blijft erbij dat de procedure voor het tellen van de stemmen ongewijzigd moet blijven. Hij zei dat verdere vertraging onacceptabel is. Bovendien zou dit 'ernstige twijfel en wantrouwen over het kiesproces zaaien bij de bevolking. De bekendmaking van de voorlopige uitslag kan niet verder worden uitgesteld', zei Ahmadzai vandaag.

Beeld ap

EU-waarnemers
Een team waarnemers van de Europese Unie heeft eerder al opgeroepen tot een breed onderzoek naar de beschuldigingen van fraude. Diplomaten en andere buitenlandse functionarissen gingen er al vanuit dat er fraude zou worden gepleegd, de vraag was alleen nog of de mate waarin invloed zou hebben op de uiteindelijke uitslag.

De Amerikaanse senator Carl Levin heeft overleg gevoerd met de beide presidentskandidaten en volgens hem lijkt het erop dat de kandidaten het met elkaar eens kunnen worden over het vrijgeven van ten minste een deel van de uitslag. Ook zou er overeenstemming zijn over een onderzoek naar de mogelijk frauduleuze stemmen. 'Ik heb er vertrouwen in dat ze het met elkaar eens gaan worden over de details van het onderzoek. Beiden willen het en beiden hebben het nodig', aldus Levin.

De Afghaanse presidentskandidaat Ashraf Ghani Ahmadzai Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden