Gesteggel over oude auto’s duurt voort

Het Amsterdamse plan om ‘vuile’ auto’s uit de stad te weren heeft fikse averij opgelopen. Donderdag zei minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat dat hij de kentekengegevens van de Rijksdienst voor het Wegverkeer onder zich houdt, als het stadsbestuur al te lichtvaardig tot invoering van de zogeheten ‘milieuzone’ overgaat....

Douwe Douwes

De nacht daarvoor wist de oppositie in de Amsterdamse gemeenteraad met een procedurele vondst de stemming over het plan uit te stellen. De VVD had voldoende raadsleden opgetrommeld in een kleinere raadscommissie om de coalitiepartijen te overstemmen over de vraag of het plan al klaar was om plenair in de raad behandeld te worden. Daardoor wordt de behandeling over de zomer heen getild.

Vorige week bleek dat het kabinet niet staat te springen bij de Amsterdamse plannen. Eurlings stuurde samen met zijn collega Cramer van Milieu, een brief naar de Kamer. Daaruit bleek dat het kabinet steden ernstig ontraadt om milieuzones voor personenauto’s in te stellen, maar dat niet wil verbieden. Eerst moet alles op alles gezet worden om met andere maatregelen de lucht schoner te maken. Het kabinet vreest dat ook andere steden eisen gaan stellen aan auto’s, zodat er een lappendeken aan regelingen ontstaat.

Gisteren bleek hoe ver Eurlings wil gaan om zo’n lappendeken te voorkomen. ‘Het kabinet is ervan overtuigd dat er voldoende maatregelen mogelijk zijn om te voorkomen dat het niet zo ver zal komen. Maar mocht alles in het honderd lopen, dan zijn de gegevens van de RDW de sleutel. Wij willen geen lokaal ratjetoe.’

Amsterdam wilde aanvankelijk alle auto’s van voor 1994 uit de stad weren. De wethouders Herrema (PvdA) en Vos (GroenLinks) kozen voor het paardenmiddel van een verbod voor oude auto’s. Later werd het plan afgezwakt: alleen auto’s die aan bepaalde uitstootnormen voldeden, zouden de stad nog in mogen. Twee weken geleden zwakten Herrema en Vos in een brief aan het kabinet hun plan nog verder af. Een onderzoek halverwege 2009 moet uitwijzen of het Amsterdamse wagenpark misschien wel zo snel schoner wordt dat de milieuzone overbodig wordt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden