Gesteggel Griekenland en trojka

De regering in Athene claimt een 'primair begrotingsoverschot' over 2013, en wil meer geld uitgeven met het oog op de verkiezingen in mei. Misschien in april, zeggen de EU en het IMF.

ISTANBUL - De Griekse regering ligt weer in de clinch met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. De geldschieters vinden premier Antonis Samaras te optimistisch over de overheidsfinanciën en de banken in Griekenland. De Griekse premier wil in de aanloop naar verkiezingen eind mei meer geld uitgeven.

Een delegatie van de zogenoemde trojka - EU, Europese Centrale Bank en IMF - arriveerde maandag in Athene voor onderhandelingen. Het geharrewar spitst zich onder meer toe op de gezondheid van de Griekse banken.

De regering gaat ervan uit dat de banken volgend jaar weer winstgevend zullen zijn en dat de banken minder dan 6 miljard euro aan extra kapitaal nodig hebben. De ongeveer 10 miljard euro die hierdoor overblijft in een bankenreddingsfonds wil de regering aanwenden voor andere doeleinden.

Volgens de inspecteurs van de trojka zijn deze Griekse voorspellingen te rooskleurig omdat door de economische crisis het aantal wanbetalingen in Griekenland sterk oploopt. De trojka-experts schatten in dat de banken minstens 15 miljard euro aan extra kapitaal nodig hebben.

Het geruzie draait ook om de rijksbegroting. De regering stelt dat zij na jarenlange drastische bezuinigingen in 2013 een primair begrotingsoverschot heeft geboekt van ten minste 1,5 miljard euro. Bij dit primaire begrotingsoverschot zijn de aflossingen en rente op de staatsschuld niet meegeteld.

Geld teruggeven

Premier Samaras kondigde onlangs in een interview met de krant To Vima aan dat hij dit overschot wil gebruiken voor hulp aan mensen die zijn getroffen door de bezuinigingen. 'We gaan dit jaar een heel groot bedrag teruggeven aan de Griekse samenleving, bijvoorbeeld aan gepensioneerden met lage inkomens en aan justitie- en politiepersoneel.'

Samaras is gebrand op deze uitgaven, omdat de Grieken eind mei naar de stembus gaan om burgemeesters en gemeenteraden te kiezen. Die verkiezingen worden een belangrijke test voor de wankele regeringscoalitie van de premier. De belangrijkste oppositiepartij, het linkse Syriza, ligt volgens de laatste peilingen iets voor op Samaras' conservatieve partij Nieuwe Democratie.

De EU en het IMF willen niet op de regeringsvoorspellingen afgaan en eerst de cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat afwachten, die pas in april beschikbaar zullen zijn. 'Er zijn nog geen betrouwbare cijfers voor het tekort en de schuld in 2013', waarschuwde de Duitse baas van Eurostat onlangs. Hij voegde er aan toe dat zijn statistiekbureau de cijfers vaststelt 'niet volgens de wensen van Samaras', maar conform de regels van het Verdrag van Maastricht.

Tranche

Griekenland wordt door de trojka financieel overeind gehouden met 240 miljard euro aan noodleningen. De trojka-delegatie die nu in Athene is, moet kijken of Griekenland in aanmerking komt voor de volgende tranche van deze noodleningen. Ondanks het gekibbel is de verwachting dat de Grieken het geld, net als eerdere keren, zullen krijgen.

'KOM PER WATERVLIEGTUIG'

Om het toerisme te stimuleren heeft de Griekse regering onlangs de regels versoepeld voor de exploitatie van watervliegtuigen.

De autoriteiten hopen hiermee vooral de ontwikkeling van kleine, moeilijk bereikbare eilanden te bevorderen. Enkele Griekse bedrijven willen deze zomer al de eerste vluchten verzorgen. Zo is de firma Greek Water Airports van plan vanaf het populaire vakantie-eiland Corfu te gaan vliegen naar de kleinere buren Othoni, Erikoussa en Paxi.

In Griekenland zijn eerder dit soort plannen gelanceerd. Zo probeerde een ondernemer in 2005 een heel netwerk op te zetten van watervliegtuigverbindingen. Dergelijke plannen zijn tot nu toe steeds stukgelopen op verstikkende bureaucratie en corruptie, en op taai verzet van onder meer veerbootrederijen, bonden van zeelieden en de vroegere staatsluchtvaartmaatschappij Olympic Airlines.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden