Gestampte pinda's

Magazinelezers proeven en keuren. Deze week: pindakaas..

tekst Mac van Dinther

De laatste keer dat wij van Proef een boterham met pindakaas aten, liepen we nog in korte broek. Het is dus een weerzien met een oude jeugdvriend dat we deze week meemaken. Dat danken we aan Craig Sams, een oude hippie die in de jaren zestig een macrobiotisch eethuis runde in Londen. In 1974 bracht hij de eerste biologische pindakaas op de markt, onder de merknaam Whole Earth, die sinds begin dit jaar ook te krijgen is in Nederlandse supermarkten. Volgens Sams, een vriendelijke grijsaard die zijn dagen nu slijt in een fraai landhuis in Hastings, is zijn pindakaas de lekkerste ter wereld. Dat is nogal een boude bewering in een land dat is opgegroeid met ‘Wie-is-er-niet-groot-mee-geworden?’ Calvé.

Het is ook niet waar, schrijft Rick Zonneveld uit Heemstede. ‘Haalt het niet bij AH en Skippy.’ ‘Zeker niet de lekkerste’, vindt René Verweij, die zweert bij pindakaas van Skippy. ‘Zout en plakkerig’, meent Marijke Dreijer. ‘Voor ons blijft AH de favoriet.’ Anderen noemen AH, Calvé af en toe, Skippy en de biologische merken Jori en Horizon. De pindakaas van Whole Earth is zout en dat zijn we in Nederland niet gewend. ‘De kinderen moeten er niets van hebben’, rapporteert Robert van Büseck uit Meppel. Mia Trompenaars raakt in de war van zoute pinda’s bij het ontbijt. ‘Borreltijd?’ Liesbeth Helmond-Roos proefde de variant van Whole Earth met stukjes chocolade. ‘Een bittere teleurstelling’, schrijft ze. ‘Zo droog en kleverig dat ik moeite had met kauwen.’

Daartegenover staan de fans. ‘Verdomd lekker spul’, schrijft Kees Wirds enthousiast. Marco de Lange is ‘reuze blij’ met de komst van Whole Earth naar Nederland. ‘De beste pindakaas die te krijgen is.’ Dat vindt ook Jet van Rijsbergen uit Utrecht: ‘Ongelofelijk lekker.’ ‘Een dikke 10’, meent Tamar Hoek. In de Proeflabkeuken proeven we vier pindakazen met stukjes noot: Calvé, Albert Heijn, Monki (biologisch, uit de natuurvoedingswinkel) en Whole Earth. Opvallend is het verschil in vetgehalte. Calvé en AH bevatten alle twee 55 procent vet, Moni 51 en Whole Earth 50,2. Nog opvallender is het verschil in suiker. De Whole Earth-pindakaas bevat 3,7 procent suiker, Calvé en AH het dubbele. Dat proef je. Calvé en AH zijn smeuïge pasta’s die zich gemakkelijk laten uitsmeren, maar weinig crunch en karakter hebben. Kinderspul. Monki, ‘met zeezout’, heeft een zuiverder pindasmaak, maar is enorm plakkerig. Alleen met een dikke laag boter weg te werken.

De Whole Earth-pindakaas onderscheidt zich in alle opzichten van de rest: hij is duidelijk aan de zoute kant en ultiem brokkelig: bijna meer gestampte pinda’s dan smeerbare pasta. Precies zo smaakt hij ook: naar pinda’s met zout. Je moet ervan houden misschien, maar wij vinden het heerlijk, deze pindakaas om op te kauwen. Eindelijk gevonden: pindakaas voor volwassenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden