Gesprek

Godzijdank, premier Mark Rutte heeft aanstaande vrijdag een afspraak weten te ritselen met Vladimir Poetin. Om twee uur, drie uur voor de Openingsceremonie van de Winterspelen begint, had Poetin nog even tijd - ik schat dat het met een kwartiertje, twintig minuten wel moet zijn bekeken.


Maar dat geeft niet, want een kort gesprek is ook een gesprek en daarna kan Rutte onbekommerd doen waarvoor hij naar Sotsji is gekomen: juichen voor Sven en Ireen.


Volgens de RVD zal het gesprek tussen Poetin en Rutte een 'bredere agenda' hebben dan louter de mensenrechten en moet het vooral worden gezien als een erkenning van 'de intensieve relatie tussen Rusland en Nederland'. Het gesprek is kortom een wassen neus. Poetin doet Rutte een lol, Rutte doet de Kamer een lol en hopelijk mag Bob de Jong de vlag naar binnen dragen: Let the Games begin!


Rutte zei dat hij misschien ook nog gaat praten met Russische minderhedenorganisaties, maar hij waarschuwde dat hij daarover niks zal kunnen zeggen, om de betreffende minderhedenorganisaties niet in problemen te brengen. Hij kan straks ook niet zeggen of het feit dat hij niets kan zeggen betekent dat hij niet met minderhedenorganisaties heeft gesproken of juist wel, en zo zit hij altijd goed.


Mark Rutte zal bij Poetin de mensenrechten aan de orde stellen en zijn zorgen daarover uitspreken. Dat kan in een zinnetje of drie. Voor dit soort gevallen bestaan diplomatieke formuleringen waarvan beide gesprekspartners weten: het moet even, we weten allebei wat het voorstelt en hierna kunnen we het weer over echt belangrijke zaken hebben, zoals de loting voor de vijf kilometer.


Misschien zou Frans Timmermans - een emotioneel man die vloeiend Russisch spreekt - de president wat indringender hebben toegesproken. Vermoedelijk moest hij daarom ook thuisblijven. Vrijdag trouwens even op de Facebookpagina van Timmermans letten: het zou me tegenvallen als hij er géén nummer van Pussy Riot op zet. Putin Zassal bijvoorbeeld, wat zoiets betekent als 'Poetin heeft in zijn broek gepist'. Kan Mark Rutte dat ook nog gaan zitten uitleggen.


Rutte zegt 'Vlad, you know, human rights, huh? Oké?' en Poetin haalt zijn schouders op: de slag is al gewonnen want op de eretribune zitten koning Willem Alexander en koningin Máxima reeds te trappelen van ongeduld. Misschien stelt Vlad om Mark te jennen nog even de mensenrechten in Nederland aan de orde en spreekt hij zijn zorg uit over het gevangenzetten van asielzoekers - met een verwijzing naar het Jaarboek 2013 van Amnesty International en de dood van zijn onderdaan Dolmatov. Daarna laat Poetin Rutte een foto zien van de laatste grote snoek die hij aan de haak heeft geslagen en is alles weer koek en ei.


Laat de Spelen beginnen! In de straten van Sotsji is het nieuwste en niet te traceren tovermedicijn MGF vrijelijk verkrijgbaar, dus je moet niet gek staan te kijken als een onbekende reus uit Siberië straks de schotsen uit het ijs rijdt.


Een paar rondjes 28 van Sven Kramer op de vijf kilometer van zaterdag en het doet er niet meer toe waar de Spelen worden gehouden en wat er ook maar weer speelde in de aanloop naar het evenement - goud is goud.


Wat de mensenrechten betreft: er zal door internationale waarnemers hopelijk op worden toegezien dat Sven niet wordt gediscrimineerd met de ijskwaliteit en dat de Russen geen geheime ventilator in werking stellen waardoor onze held twaalfenhalf rondje windkracht 4 op kop heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden