Gespreksstof

De manager die de stoel waarop Obama zat wegdoet, laat een investering lopen.

Beste meneer Michiel Middendorf. Ik hoorde u op de radio. U bent general manager van het World Forum. Twee weken geleden werd in uw conferentieoord de NSS georganiseerd, de nucleaire top. U had Obama op bezoek, Hollande, Angela Merkel, Ban Ki-moon. In alle kranten die foto van die tafel met wereldleiders. U kreeg de vraag: 'En wat gebeurt er nu met die prachtige tafel? En met die stoelen?' U aarzelde even, daarna mompelde u zoiets als 'die gaan terug of misschien gaan ze in de verkoop'.


Terug? Terug? In de verkoop? Dat zou Wim Pijbes niet gezegd hebben. De toptopmeeting van de eeuw vond plaats bij u in het gebouw. Er zijn dus stoelen waar Obama op zat, er zijn dus bordjes waarvan Obama at, er zijn dus kopjes waar Obama uit dronk.


Terug? Terug? Nóóit terug doen! En als er iets in de verkoop gaat, zélf kopen! Een echte office chair van Joep van Lieshout, met billenhandtekening van Obama: kópen. Waarom? Omdat het de stoel is waar Obama op zat tijdens een unieke bijeenkomst in uw gebouw. Die stoel van Marcel Wanders waar Angela Merkel in wegzonk: kópen! Dáárom.


Dat café in Parijs waar Sartre altijd zat, met Simone de Beauvoir, Les Deux Magots. Altijd aan een vaste tafel. Ik werkte bij een glossy en we boden een reis naar Parijs aan, met uitleg over die tafel. Uitverkocht. Ik heb thuis de keukentafel en -stoelen staan van Gerard Reve en Hanny Michaelis. Bezoek wil er soms even op zitten. Een glossy organiseerde met een sterrenrestaurant een actie: diner voor 100 euro, na afloop het ontworpen bord, gesigneerd en afgewassen mee naar huis. Uitverkocht. Op internationaal niveau: een gitaar van John Lennon, het schaakbord van Fischer, een bikini van Marilyn Monroe. We veilden bij Playboy het bed van Tatjana. Paul Verhoeven kreeg het slipje dat Sharon Stone niet aan had, in Basic Instinct. Veilig in een kluis. Er zijn drie beroemde fietsen in Nederland: de fiets die met Wim van Est in een ravijn viel, de fiets die Fanny Blankers-Koen kreeg van de gemeente Amsterdam, de fiets in Turks Fruit met Rutger Hauer en Monique van de Ven. Als ze worden geveild: grof geld.


Geen echte vergelijking, ik besef het, maar toch: koester de stoelen waarop Angela Merkel en Obama hebben gezeten. Haal ze tevoorschijn bij speciale gelegenheden. U bent de komende jaren het conferentieoord waar de CEO van de week op de Obamastoel mag zitten, 's ochtends van Obama's ontbijtbordje eet en 's avonds uit Obama's glas drinkt. Thuisgekomen: nog nooit zo veel gespreksstof gehad.


En die tafel! Aanschaffen! Te groot? Niets is te groot. Aan stukken zagen. Stuk Obama. Stuk Máxima. Stuk Merkel. Gespreksstof-investering! Kopen, voordat Elsevier het doet. Claimen, voordat het FD het doet. Vorsten gaat straks op iets anders bieden: een stuk van de bruiloftstaart van de Britse prins William en zijn Kate wordt binnenkort geveild. In 2009 bracht een stuk taart van Charles en Diana 1.500 euro op. Doen dus, die tafel.


Tijdschriftkenner Rob van Vuure ontleedt de beste bladen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden