Gesprekken tussen oppositie en regering Syrië afgelast

Gesprekken tussen de Syrische regering en de oppositie gaan vanmiddag niet door. Volgens de delegatie van de door het Westen en Arabische Golfstaten gesteunde oppositie is er geen overeenstemming bereikt over het uitgangspunt voor de gesprekken.

Algerijnse diplomaat Lakhdar Brahimi. Beeld ap
Algerijnse diplomaat Lakhdar Brahimi.Beeld ap

De bemiddelaar van de VN die de gesprekken leidt, de Algerijnse diplomaat Lakhdar Brahimi, heeft het onderhoud van vanmiddag afgelast om regeringsonderhandelaar Ibrahimi Jaafari tijd te geven om na te denken. Dat zei een lid van de oppositie, Ahmed Jakal.

Er zouden opnieuw spanningen in het overleg zijn door de weigering van de regering om te praten over een overgangsregering. De oppositie heeft dit uitgangspunt als voorwaarde gesteld om met de regeringsdelegatie in gesprek te treden.

Vrijdag gaf Brahimi nog aan dat beide partijen de voorwaarde om met elkaar in één ruimte te praten (volledige acceptatie van het Genève-communique uit 2012) hadden geaccepteerd. Maar de face-to-face-gesprekken die daarop volgden, liepen op niets uit.

President Bashar al-Assad van Syrië piekert er niet over op te stappen, liet de regeringsdelegatie herhaaldelijk weten op de vredestop. Ze houden zich vast aan het verhaal dat ze vechten tegen terroristen en jihadisten.

Evacuatie Homs
Even leek het erop dat de gesprekken een klein succesje hadden opgeleverd: zondag kwamen de strijdende partijen overeen dat vrouwen en kinderen (en in een later stadium ook mannen) de al maanden belegerde stad Homs mogen verlaten. Maar over de praktische uitwerking van dit evacuatieplan zijn de partijen nog altijd in discussie.

De oppositie heeft vandaag aangeboden de belegering van drie dorpen in het noorden die niet door soennieten worden bewoond op te geven. De opstand tegen Assad wordt gedomineerd door soennieten.

Regeringsonderhandelaar Jaafari op de vredesconferentie in Genève. Beeld epa
Regeringsonderhandelaar Jaafari op de vredesconferentie in Genève.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden