nieuws

Gesprekken over nieuw Feyenoord-stadion uitgesteld na bedreigingen en intimidatie

De gesprekken over de komst van het nieuwe Feyenoord-stadion zijn uitgesteld, nadat volgens de gemeente Rotterdam betrokkenen zijn bedreigd en geïntimideerd. ‘Dit is ontoelaatbaar’, aldus de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Een illustratie van de plannen voor Feyenoord City.  Beeld ANP
Een illustratie van de plannen voor Feyenoord City.Beeld ANP

Dinsdagavond zou er op het stadhuis een gesprek zijn tussen de gemeente en de directies van de voetbalclub Feyenoord en het stadion. Volgens het AD zouden onder meer Feyenoord-directeur Mark Koevermans en een investeerder in Feyenoord City uitleg geven aan de gemeenteraad. Dat gesprek gaat niet meer door, net als de inspreekmomenten die later deze week gepland stonden. Daar zouden 65 mensen hun mening over de komst van stadion mogen geven.

Rond het stadhuis is volgens een verslaggever van het AD dinsdagavond veel politie aanwezig, waaronder ook de ME. ‘Ondanks dat er alles is gedaan om het democratisch proces op het stadhuis zo veilig mogelijk te laten verlopen, voelt niet iedere betrokkene zich vrij om zich uit te spreken over besluitvorming over Feyenoord City’, laat de gemeente weten.

Een woordvoerder van de gemeente wil niet in detail treden over de bedreigingen. ‘Maar ze zijn ernstig genoeg om deze beslissing te moeten nemen.’ Aboutaleb overlegt met het presidium van de gemeenteraad over hoe het verder moet met de besluitvorming over dit emotionele dossier.

Begin deze week werd duidelijk dat voorstanders van het nieuwe Rotterdamse stadioncomplex Feyenoord City thuis zijn geïntimideerd door supporters. Bij architect Ard Buijsen stonden in zwart geklede mannen scheldend op ramen en deuren te bonzen. Het AD meldde dat ook Feyenoord-directeur Koevermans en Joris van Benthem, de vaste jurist van de voetbalclub, thuis door supporters werden bezocht.

Volgens de politie was een groep van enkele tientallen supporters bezig de adressen van voorstanders langs te gaan. De politie verrichtte geen aanhoudingen, maar noteerde wel gegevens van deze supporters en nam fakkels in beslag.

De komst van een nieuw stadion, ter vervanging van de huidige Kuip met zijn roemruchte geschiedenis, roept veel emoties op onder de supporters van Feyenoord. Zo pleit supportersgroep Stadion op Zuid er al jaren voor om de Kuip met z’n ‘unieke sfeer’ niet te verruilen voor een nieuw onderkomen.

Volgens Marijke Mulder van Stadion op Zuid waren 600 Feyenoord-supporters van plan te komen inspreken op het gemeentehuis. Een groot aantal haakte volgens haar af, toen de gemeente via het invullen van een enquête een selectie wilde maken. Dat zegt ze tegen Dagblad 010.

Sommige supporters vroegen daarop om uitstel van de inspraakronde, iets waar ook Stadion op Zuid voor pleit in een brief aan Aboutaleb. ‘Dat er zoveel mensen zich hebben aangemeld, maar ook dat supporters, omwoners en ondernemers zich genoodzaakt gevoeld hebben om naar de Raad van State te gaan, is ook een duidelijk signaal dat er aan de voorkant in het proces iets ernstig mis is gegaan', schrijft het supporterscollectief in de brief.

Daartegenover staat Feyenoord, dat zaterdag een paginagrote advertentie in het AD Rotterdams Dagblad plaatste om duidelijk te maken dat Feyenoord City de club en de stad vooruit helpt. Architect Buijsen vermoedde dat die advertentie voor supporters de reden was om de voorstanders thuis op te zoeken. Hij vreesde begin deze week al dat de inspraakmomenten opnieuw aanleiding kunnen zijn voor intimidatie, of erger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden