Gesprekken over coalitie worden taai

Informateur Donner voorspelt dat er stevige onderhandelingen nodig zijn tussen CDA en PvdA om tot een regeerakkoord te komen. Een lange reeks onderwerpen moet tijdens de formatie aan de orde komen....

Van onze verslaggeefster Elaine de Boer

Volgens Donner zijn de onderhandelaars Balkenende en Bos zich zeer bewust van de zware taak waarvoor een te vormen kabinet staat. Zij spraken voor het financiële beleid af dat zij zullen vasthouden 'aan een solide ondergrens in het financiële kader, waarbij ten minste wordt voldaan aan de internationale verplichtingen'.

Donner lichtte toe dat de internationale afspraken in het Stabiliteitspact een ondergrens stelt aan het feitelijke tekort (3 procent) en het structurele tekort (near to balance) in 2007: woorden waar Balkenende en Bos elkaar tijdens de verkiezingscampagne fel mee bestreden.

De afgesproken formulering is eerder in het voordeel van Bos dan van Balkenende. Zij knelt niet voor de PvdA, want ook Bos streeft naar een structureel evenwicht.

In praktijk kan dat evenwel betekenen dat Nederland wel een feitelijk tekort heeft, omdat de economie er slechter voorstaat dan het gemiddelde. Het Stabiliteitspact staat dat toe.

Op de lange lijst van onderwerpen die behandeld moeten worden, staat verder vermeld: het sociaal en economisch beleid, gezondheidszorg en onderwijs, veiligheid en criminaliteitsbestrijding, de positie van Nederland in de Europese Unie, internationale vrede en veiligheid, kwaliteit van de publieke sector en het openbaar bestuur, integratie en immigratie, ruimtelijke ordening en het debat over normen en waarden.

Donner legde uit dat aan de orde komen niet betekent dat er per se afspraken worden gemaakt. Donner: 'De formatiebesprekingen bereiden voor op vier jaar dualistische verhoudingen.'

De stevige onderhandelingen zijn volgens Donner nodig tijdens de formatie óf in het kabinet. Daarmee staan Balkenende en Donner zichzelf toe dat sommige kwesties pas later tijdens de kabinetsperiode worden beslecht.

Zowel Balkenende als Donner hebben aangegeven dat zij streven naar een snelle afronding van de onderhandelingen.

'Vier maanden? Dat hoop ik niet', zei Balkenende gisteren. Zij hebben daarom afgesproken dat de onderhandelingen uitsluitend aan de tafel van de informateurs gevoerd worden. 'Niet tussen groepjes fractieleden, zoals eerder weleens is gebeurd', aldus Donner.

Dat er een tweede informateur van PvdA-huize aanschuift is volgens Donner geen bewijs van broosheid van de samenwerking tussen CDA en PvdA. Hij vindt twee informateurs logisch, omdat er twee partijen van nagenoeg dezelfde omvang aan de onderhandelingstafel zitten.

Of naar zijn inzicht het vertrouwen tussen de onderhandelaars Balkenende en Bos al voldoende was om succesvolle onderhandelingen te voeren , zei Donner: 'Het vertrouwen zal verder moeten groeien. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. We zijn nog in de fase van te voet.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden