Gesprekken over CETA mislukt door Waals 'non'

 De Canadese minister van Handel Chrysta Freeland heeft vrijdagmiddag na urenlang onderhandelen met de Waalse regering over het vrijhandelsverdrag van de EU en Canada (CETA) haar koffers gepakt. Volgens Belgische media zei ze bij haar vertrek dat de gesprekken met Wallonië zijn beëindigd en mislukt.

Mensen protesteren tegen CETA in Brussel. Beeld reuters
Mensen protesteren tegen CETA in Brussel.Beeld reuters

Het verdrag kan alleen ingevoerd worden als de parlementen van alle 28 lidstaten akkoord zijn gegaan, maar Wallonië volhardt in een 'non'. 'Ik ben teleurgesteld', aldus Freeland. 'Het lijkt duidelijk voor mij en voor Canada dat de Europese Unie momenteel niet in staat is om een internationaal akkoord te sluiten, zelfs niet met een land als Canada, dat dezelfde waarden heeft.'

De Europese Commissie zou nog niet helemaal hebben opgegeven dat er alsnog een akkoord komt, meldt een anonieme bron aan persbureau Reuters. 'Dit wordt niet gezien als het eind van het proces dat de weg vrijmaakt voor het tekenen van een overeenkomst tussen de EU en Canada.'

De Waalse socialist Magnette had donderdagavond al laten weten niet met CETA in te stemmen, maar zei wel verder te willen praten. Vrijdag zijn de partijen met elkaar om tafel gaan zitten, maar dit heeft niets opgeleverd.

'Wij blokkeren dit verdrag niet voor onze lol', betoogde Magnette eerder vrijdag. 'Dit gaat niet alleen over dit verdrag. De wereld globaliseert. Het spijt me voor de Canadezen dat zij de eersten zijn die aan deze test worden onderworpen.'

Hoe vrijhandel een vies woord werd

Dat vrijhandel en globalisering Europa en Amerika welvarender hebben gemaakt lijkt vergeten. Verdragen als CETA zijn magneten voor protest geworden. Hoe kan dat? (+)

Wordt CETA afgeschoten, dan is dat een klinkende overwinning voor antiglobalisten en eurosceptici. Lees hier het hele artikel. (+)

1.600 pagina's

Donderdag kreeg de Waalse regering een laatste versie van de 'interpretatieve verklaring', die als een soort bijsluiter bij het 1.600 pagina's tellende CETA-akkoord zit, met extra garanties dat de Waalse wensen ingewilligd zouden worden. Wallonië heeft echter nog steeds vragen bij de juridische waarde van die 'interpretatieve verklaring', het internationale tribunaal dat moet oordelen over conflicten tussen landen en bedrijven, en vreest dat agressieve, Amerikaanse bedrijven vanuit Canada profiteren van CETA.

Ondertussen tikt de klok door: op 27 oktober is de Canadese premier Trudeau uitgenodigd om het handelsverdrag in Brussel te ondertekenen

De Waalse minister-president Paul Magnette. Beeld afp
De Waalse minister-president Paul Magnette.Beeld afp

Wat is CETA?

Canada en 28 EU-lidstaten onderhandelen sinds 2009 over het vrijhandelsakkoord CETA. Door de deal wordt 98 procent van de onderlinge import- en exporttarieven afgeschaft. Ook krijgen bedrijven toegang tot elkaars overheidsopdrachten en worden producten gestandaardiseerd. Hiermee is CETA het meest omvangrijke handelsverdrag van de EU tot nu toe.

Canada behoort tot de 25 belangrijkste handelspartners van Nederland; de landen verhandelen 4,6 miljard euro aan goederen met elkaar (inclusief diensten 7,3 miljard euro). Vanuit Nederland gaan er vooral minerale brandstoffen en chemische producten naar Canada. Omgekeerd komen er vooral machines en vervoermaterieel naar Nederland. Volgens Ploumen kan CETA jaarlijks 600 miljoen tot 1,2 miljard euro extra opbrengen voor Nederland. Op donderdag 27 oktober wordt het verdrag naar verwachting ondertekend. Daarna moet het worden geratificeerd door het Europarlement en de nationale parlementen.

Door: Natalie Righton

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden