Gesprekken na middernacht beëindigd - de woensdag van minuut tot minuut

Het overleg tussen minister Jan Kees de Jager (Financiën) en VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie is vannacht beëindigd. Daarmee sluiten we ook het liveblog af. Hieronder een overzicht van de gebeurtenissen op woensdag, gevolgd van minuut tot minuut.

Demissionair minister Jan Kees de Jager maakt een rondgang langs de fracties om bezuinigingsmaatregelen te bespreken voor een begroting die voor 30 april naar Brussel moet. Beeld anp

01.07 uur: De fractievoorzitters van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie en minister Jan Kees de Jager (Financiën) praten donderdagochtend verder over een mogelijk alternatief bezuinigingspakket. De Jager zei vannacht dat hij 'goede constructieve gesprekken' heeft gehad met de partijen. 'Maar je kunt nog niet zeggen dat er uitzicht is op een akkoord.'

Volgens De Jager zou de overleggroep mogelijk kunnen worden uitgebreid met een of twee andere fracties. Hij denkt bijvoorbeeld aan de PvdA. 'Dat hangt van die partijen af. Iedereen is welkom.'

00.40 uur:
Het ANP meldt dat de fractievoorzitters van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie in het overleg met demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën) kijken naar specifieke maatregelen en de koopkrachteffecten daarvan. Dat zeggen bronnen rond het overleg, dat op dit moment nog steeds gaande is. De vijf partijen hebben de intentie om eruit te komen.

Ze praten al bijna twee uur met de minister over mogelijkheden om een begroting voor 2013 in elkaar te zetten die voldoet aan de eisen van Brussel. Het is nog onduidelijk hoever het overleg is, aldus het ANP. De verwachting is dat de gesprekken donderdagochtend voortgezet zullen worden. In de middag is er een debat in de Tweede Kamer over de kwestie.

23.59 uur: De uitzending is afgelopen. Verhagen deed een klein boekje open over de onderhandelingen in het Catshuis en meldde dat hij niet meer verkiesbaar is voor de Tweede Kamer.

Verhagen zegt dat hij het niet voor niets heeft gedaan en dat in zijn carriere veel heeft kunnen bereiken. Hij gaat nu weg, ook 'om een einde te maken aan de verdeeldheid in de partij'.

23.44 uur:
Bij het afscheid gaven de onderhandelaars elkaar geen hand. Volgens Verhagen heeft Wilders zich gedurende zeven weken 'correct gedragen'.

Overigens wil Verhagen zijn notitieboekje aan zijn kinderen geven zodat het uiteindelijk in het archief terechtkomt voor toekomstige onderzoekers.

23.38 uur:
Op zaterdag was het ineens in vijf minuten afgelopen, vertelt Verhagen. De onderhandelaars zouden de laatste hand leggen aan het akkoord en de laatste onderhandelingen over koopkrachtgevolgen voeren.

Wat Verhagen vertelt komt geheel overeen met de reconstructie van de Volkskrant van afgelopen maandag.

23.28 uur:
Verhagen snapt niet dat Wilders zo lang onderhandeld heeft terwijl hij achteraf zei in 2013 geen begrotingstekort te willen van maximaal 3 procent. 'Waarom dan zeven weken onderhandelen?'

23.24 uur:
Verhagen leest voor uit zijn inmiddels beroemde notitieboekje. 'Ik ga mijn zin niet herhalen zodat jij het in je notitieboekje kan opschrijven', zou Wilders tegen Verhagen hebben gezegd toen hij bij de onderhandelingstafel wegliep.

23.14 uur: Verhagen zegt dat hij bij de aanstaande verkiezingen niet meer kandidaat is voor de Tweede Kamer.

Een toekomstig ministerschap wil Verhagen niet uitsluiten. Hij wil daar deze zomer rustig over nadenken.

23.12 uur:
Opiniepeiler Maurice de Hond zit ook aan tafel in het programma. Hij meldt dat van de veronderstelde kandidaten fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma met afstand de meest populaire kandidaat is.

23.08 uur: Vicepremier Verhagen zit bij het tv-programma Pauw en Witteman. Hij zegt dat er morgen om 10.00 uur weer wordt vergaderd over de uitkomsten van de onderhandelingen met de fracties. Dan gaan premier Rutte, Verhagen en De Jager de brief opstellen. Die moet uiterlijk 13.00 uur klaar zijn, aldus Verhagen.

22.59 uur:
De combinatie van deze vijf partijen wordt wel de 'Kunduz-coalitie' genoemd, omdat die de politietrainingsmissie naar Kunduz in het noorden van Afghanistan mogelijk heeft gemaakt.

22.55 uur: De fractievoorzitters van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie zijn om tafel gegaan met demissionair minister Jan Kees de Jager en Staatssecretaris Frans Weekers. Ze zitten in de kamer van D66-leider Alexander Pechtold. VVD-fractieleider Stef Blok zei bij aanvang van het overleg: 'We gaan kijken of we met een aantal partijen een oplossing kunnen vinden voor het begrotingstekort van volgend jaar.'

22.50 uur: Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën overlegt met VVD-fractieleider Stef Blok in diens werkkamer in het gebouw van de Tweede Kamer. Blok heeft eerder vanavond al gesproken met de fractievoorzitters van CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie over mogelijkheden om het eens te worden over een bezuinigingspakket.

22.44 uur:
CDA-kandidaat Marcel Wintels is ook voorzitter van de Nederlandse wielrenunie. De Brabander werd toevallig vandaag tijdens het voorjaarscongres van de KNWU in Nieuwegein unaniem herkozen. Er was geen tegenkandidaat. Wintels is vanaf 2006 preses van de nationale wielerbond. Hij volgde indertijd Joop Atsma op.

22.40 uur:
Minister De Jager heeft goede, verkennende gesprekken gevoerd, maar 'conclusies zijn nog niet getrokken'. Dat zei hij in het tv-programma Nieuwsuur.

De Jager sluit niet uit dat hij later vanavond opnieuw met partijen gaat praten. Volgens zijn woordvoerder zijn ze nog volop in overleg en wordt er nog volop gerekend.


22.32 uur:
De eerste kandidaat voor het leiderschap van het CDA zit bij het tv-programma Nieuwsuur: Marcel Wintels. Hij is voorzitter van het college van bestuur van Fontys Hogescholen en interimmanager bij scholengemeenschap Amarantis. Lees hier meer over Wintels.

22.22 uur:
Partijvoorzitter Peetoom van het CDA verwacht dat 'meer dan twee kandidaten' zich gaan melden voor het politiek leiderschap van de partij.

22.08 uur: De fractievoorzitters van de zogenaamde 'Kunduz-coalitie' - VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie - hebben vanavond op de werkkamer van VVD-fractieleider Stef Blok overlegd. Ze overleggen over de begroting van 2013.

Bronnen rond de gelegenheidscoalitie meldden vanavond dat er bijna overeenstemming is over een alternatief pakket. Dat meldt Nu.nl.

21.58 uur:
'CDA houdt lijsttrekkersverkiezingen in twee stemrondes. Lijsttrekker bekend op 1 juni', lezen we op Twitter via @cdavandaag.

Het nieuws is inmiddels bevestigd door partijvoorzitter Ruth Peetoom. Het CDA kiest zijn nieuwe leider op 1 juni. Kandidaten kunnen zich tot 4 mei aanmelden.

Namen die nu worden genoemd als mogelijke kandidaten zijn die van fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) en Marja van Bijsterveldt (Onderwijs). Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) heeft eerder gezegd alleen te willen als er geen goede kandidaat naar voren komt.

Lees meer op de website van het CDA.

21.37 uur:
Met de plannen van de SP en de SGP zijn nagenoeg alle alternatieve bezuinigingsplannen van de Kamerfracties bekend. Morgen om 13.00 uur komt het Centraal Planbureau nog met de doorrekeningen van een aantal van die plannen. Dan liggen alle kaarten op tafel. Om 15.00 uur begint dan het debat in de Kamer over de Nederlandse begrotingsplannen voor volgend jaar.

21.17 uur:
Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) vraagt de Tweede Kamer 'met klem' de stemmingen over de bankenbelasting uit te stellen.

21.14 uur:
De SGP kan zich vinden in een groot deel van de bezuinigingen die VVD, CDA en PVV hadden bedacht tijdens het Catshuisberaad. Maar de gezondheidszorg en vooral ontwikkelingshulp wil de kleinste christelijke partij meer ontzien.

20.46 uur:
De SP wil volgend jaar 8 miljard euro bezuinigen en daarnaast 3 miljard euro investeren om de economie aan te jagen. SP-leider Emile Roemer zal dat morgen in het bezuinigingsdebat in de Kamer voorstellen.


20.19 uur:
Hero Brinkman maakt zich geen zorgen over de naam van zijn partij, Onafhankelijke Burger Partij. De naam lijkt veel op die van een lokale partij in Amersfoort. De Kiesraad ziet evenwel geen problemen voor de komende verkiezingen. Dat meldt de NOS.

19.48 uur:
PvdA-leider Diederik Samsom zei bij het tv-programma De Wereld Draait Door dat zijn partij 'bereid is te bewegen' om tot een gezamenlijk bezuinigingsvoorstel te komen.

19.33 uur:
Als hij wordt gekozen zal de Franse presidentskandidaat François Hollande de andere Europese leiders direct vragen het akkoord over het terugbrengen van de schuldenlast van de EU-landen open te breken. Dat heeft de socialist Hollande, die zondag in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen zittend president Nicolas Sarkozy versloeg, vanmiddag gezegd op een persconferentie.

18.46 uur:
Vanmiddag heeft minister De Jager een brief naar de Kamer gestuurd waarin hij de begrotingsregels uit Brussel uitlegt. Het is een nadere toelichting van het Stabiliteits- en Groeipact. PvdA-leider Samsom had hier gisteren tijdens het debat om gevraagd. Volgens Samsom lijdt een te hoog begrotingstekort - boven de 3 procent - niet automatisch tot een boete. Premier Rutte meent dat er helemaal geen ruimte is om over de drieprocentsnorm heen te gaan.

Volgens de Jager zal de Europese Commissie naar verwachting Nederland een boete opleggen als Nederland het tekort in 2013 niet terugbrengt naar 3 procent.

18.14 uur:
De SP hoopt morgen tijdens het debat over de begroting in één klap de bezuiniging op het passend onderwijs van tafel te krijgen. 'Deze bezuiniging van 300 miljoen staat al ingeboekt in de begroting van 2013 en verder en dat willen we ongedaan maken'', aldus Tweede Kamerlid Jasper van Dijk van de SP. 'De maatregel is zo omstreden, dat zelfs het CDA de bezuiniging al wilde halveren. De oppositie is in elk geval al tegen', aldus Van Dijk.

17.33 uur: Minister Jan Kees de Jager van Financiën bemerkt een 'constructieve houding' bij oppositiepartijen waarmee hij overlegt over mogelijke bezuinigingen en hervormingen. Dat zei hij vandaag na een overleg met PvdA-leider Diederik Samsom. De Jager loopt al de hele dag rondes in het Tweede Kamergebouw om van verschillende fracties te horen wat hun wensen zijn.

17.17 uur: Het partijcongres van de PvdA is op 30 juni, twittert het Amsterdamse PvdA-raadslid Mariët Hagen.

16.55 uur
Het zoemt de hele dag al rond dat Maxime Verhagen zijn vertek uit de politiek bekend gaat maken. Politiek redacteur Frank Hendrickx van het AD meldt nu op basis van een 'betrouwbare bron' dat het CDA-kopstuk dat vanavond in het programma Pauw en Witteman zal gaan doen.

16.40 uur Vanavond gaat de website van de OBP live, twittert Brinkman ook nog.

16.24 uur
Hero Brinkman van de Onafhankelijke Burger Partij (OBP) ontkent dat hij een gesprek heeft met de voormalige PVV-kandidaat Geert Tomlow. Die had dat vanmiddag op Radio 1 gezegd.

16.13 uur
EenVandaag meldt op basis van een eigen peiling dat de helft van de kiezers (50 procent) vindt dat Nederland zich aan de Europese begrotingsnorm van 3 procent moet houden. Een minderheid, 43 procent, is van mening dat Nederland niet aan die EU-norm hoeft te voldoen.

15.52 uur Joop Atsma stelt zich niet kandidaat voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Dat heeft de demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Milieutegenover het ANP laten weten. Verder zei hij voorstander te zijn van een lijsttrekkersverkiezing. Vanavond praat de partij over de manier waarop de nieuwe lijsttrekker moet worden gekozen. Veelgenoemde namen zijn Sybrand van Haersma Buma, minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) en minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs).

15.47 uur
Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwt nu dat de politieke crisis ervoor kan zorgen dat de kredietwaardigheid van Nederland ervoor kan zorgen dat het land zijn triple-A rating kwijt raakt. Die lagere kredietwaardigheid dreigt als het Nederlandse begrotingstekort volgend jaar niet aan de europese normen voldoet. Die schrijven voor dat het tekort niet boven de drie procent mag zijn.

Joop Atsma Beeld ANP

15.43 uur Politiek verslaggever van de NOS Ron Fresen twittert dat GroenLinks, D66 en ChristenUnie in gesprek zijn met de PvdA. Jolande Sap, Alexander Pechtold en Arie Slob zijn op de kamer van PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom.

15.36 uur
Als Nederland volgende week nog geen sluitende begroting kan inleveren bij Brussel, dan zal er niet meteen een boete op de deurmat liggen. Dat verwacht althans de Duitse minister van Economische Zaken Philipp Rösler. Tegen Het Financieele Dagblad zegt hij: 'Ik denk dat het met een boete uit Brussel niet zo'n vaart zal lopen.' De bezorgingsregels baren hem wel zorgen. Hij staat naar eigen zeggen in nauw contact met premier Rutte.

15.24 uur
Minister De Jager heeft vanmiddag een verkenningsronde gedaan langs de verschillende fracties. Straks begint hij aan een tweede gespreksronde. Eerder werd al bekend dat hij ook sprak met een fractieblok bestaande uit GroenLinks, ChristenUnie en D66. Vanavond laat moet De Jager een brief naar de Kamer sturen met een voorstel voor een bezuinigingspakket. Morgen om 15.00 volgt dan een groot Kamerdebat.

15.13 uur
Vicepremier Maxime Verhagen zit vanavond bij het tv-programma Pauw en Witteman.

14.50 uur
Er is sprake van een 'ledenexplosie' bij de partij 50PLUS, aldus een persbericht van de partij. 'Vooral na de val van het Kabinet weten kiezers 50PLUS te vinden. In korte tijd steeg het ledenaantal van 1.300 naar ruim boven de 3.000. Veel gepensioneerden melden zich omdat ze al ruim 10 procent zijn achtergebleven ten opzichte van mensen die de afgelopen jaren loonsverhogingen hebben gehad.'

14.38 uur:
PvdA-leider Diederik Samsom zit vanavond aan tafel in het tv-programma De Wereld Draait Door.

14.35 uur:
De vergadering over de agenda van de Kamer is afgelopen.

14.26 uur Het debat over de begroting staat nu voor morgen gepland om 15.00 uur.
Eerder werd gesproken over 10.00 uur. De reden hiervoor is dat het CPB morgen om 13.00 uur komt met de doorrekeningen van de alternatieve bezuinigingsplannen van een aantal partijen. Meer hier.

14.20 uur
Een voorstel van Tofek Dibi van GroenLinks om de behandeling van de voorstellen van minister Gerd Leers over inburgering uit te stellen haalt het niet.

Het Kamerlid Sabine Uitslag van het CDA is overigens terug van zwangerschapsverlof. Ze staat weer achter de microfoon.

14.18 uur
Meer nieuws uit Den Haag: ChristenUnie, D66 en GroenLinks hebben gezamenlijk met minister Jan Kees de Jager (CDA) van Financiën overlegd over de begroting voor 2013.

14.05 uur
De Tweede Kamer is zojuist begonnen met de regeling van werkzaamheden. Er wordt meteen gevraagd of een aantal stemmingen kunnen worden uitgesteld. Een meerderheid is voor het uitstellen van het stemmen over de Wet werken naar vermogen.

PVV-Kamerlid Richard de Mos stelt voor om het debat over de Hedwigepolder van vanavond 19.00 uur uit te stellen. Dit voorstel wordt aangenomen. Verschillende Kamerleden vragen om een brief van staatssecretaris Bleker over de politieke stand van zaken rond de Hedwigepolder. Ze zijn benieuwd naar het oordeel van Brussel over de politieke impasse in het debat over de ontpoldering.


13.55 uur
Dominee Gremdaat preekt zijn wekelijkse preek. Inderdaad, over de 'vrolijke crisis' in Den Haag. 'De Tweede Kamer verandert van een beschaafde praatruimte in een hysterisch kippenhok.'

13.47 uur De Europese Commissie wil meer geld voor 2013. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie wil dat de begroting voor volgend jaar met 6,8 procent stijgt ten opzichte van dit jaar. Een grove schande, vindt PVV-leider Geert Wilders, hij vindt dat er juist minder geld naar Brussel zou moeten.

13.04 uur
Nieuws over het CDA. De nieuwe lijsttrekker wordt via een lijsttrekkersverkiezing verkozen, zo meldt de NOS. Vanavond zou het besluit officieel worden bekendgemaakt.

12.48 uur
Naar de oproep van de Rabobank wordt door de Kamer niet geluisterd. De kans is heel groot dat de bankenbelasting wordt verdrievoudigd en uiteindelijk 1 miljard euro moet opleveren. De linkse oppositie en de PVV zijn het daar over eens geworden.

PVV-woordvoerder Roland van Vliet en GroenLinkswoordvoerder Bruno Braakhuis bevestigen dat zij elkaars wijzigingen op het wetsvoorstel van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) steunen.

12.46 uur
En over dat controversieel verklaren: lees hier hoe het precies in z'n werk gaat.

12.34 uur
Nu de Kamer zich opmaakt voor het debat morgen over het voorstel dat naar Brussel gestuurd zal worden over hoe Nederland gaat proberen om het begrotingstekort niet te ver te laten oplopen, wordt van verschillende kanten opgeroepen bepaalde voorstellen en plannen controversieel te verklaren. Of om er zelfs maar helemaal van af te zien.

Zo roept de Rabobank het kabinet vandaag op om de bankenbelasting niet in te voeren. Het kabinet wil banken een opslag van 5 procent laten betalen als ze bonussen uitkeren die meer dan 100 procent van het vaste salaris bedragen. Maar de Kamer vindt dat nog veel te weinig, dus het is maar de vraag of die bankenbelasting zal sneuvelen.

12.11 uur
Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank, heeft vandaag in het Europees Parlement nog maar eens gezegd dat de noodzaak om begrotingsdiscipline toe te passen, geldt voor alle landen van de eurozone. Begrotingsdiscipline, prijsstabiliteit en groei zijn de elementen om de wereld te laten zien dat de eurozone een geloofwaardige muntunie is, aldus de bankpresident.

De drieprocentsnorm, die Brussel hanteert, moet dus in de ogen van Draghi niet met voeten worden getreden.

Lees hier ons artikel erover.

Mark Rutte tijdens het debat, gisteren Beeld anp
Mario Draghi Beeld afp

11.59 uur Dit maakt het ANP van het nieuws van Leers:

Demissionair minister Gerd Leers (Immigratie) gaat zich op Europees niveau niet meer profileren op de uit het gedoogakkoord afkomstige inkomens- en leeftijdsgrenzen voor gezinsmigratie. Dat heeft hij woensdag in de Tweede Kamer gezegd. Hij zal niettemin blijven hameren op de uiteindelijke doelen van genoemde middelen: minder misbruik en betere kansen als iemand migreert.

Meer hier.

11.46 uur
Kamerleden Martijn van Dam (PvdA) en Tofik Dibi twitteren verheugd dat demissionair minister Leers (Asiel en Immigratie) niet langer in Europa zal pleiten voor de PVV-standpunten die in het gedoogakkoord waren opgenomen.

11.40 uur Dit heeft ook gevolgen voor de brief van het kabinet. Die wordt pas verstuurd na deze consultatieronde, en komt dan ook waarschijnlijk pas vanavond laat.

11.39 uur
Demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën is bezig met een ronde langs fractievoorzitters en financieel specialisten om te kijken of er meerderheden zijn voor bezuinigingsmaatregelen en hervormingen. Hij wil met alle fracties overleggen.

Arie Slob van de ChristenUnie had gisteren al aangekondigd dat De Jager dat zou gaan doen.

Beeld anp
Beeld anp

11.29 uur De plannen van Rutte zullen voor een groot deel bestaan uit het Catshuisakkoord. De nullijn voor ambtenaren, de verhoging van de btw, en de aanpassing van de hypotheekrenteaftrek zijn er naar verwachting in terug te vinden.

In een debat morgen hoopt Rutte alle bezuinigingsplannen van de partijen samen te voegen tot een som die optelt tot 14 miljard euro. Wanneer het debat precies plaatsvindt, wordt vandaag om 14 uur duidelijk tijdens de regeling van werkzaamheden.

11.25 uur
Het wachten is nog altijd op de brief met bezuiniginsvoorstellen van Rutte en De Jager. Gisteren in het debat zegde Rutte toe dat deze brief 'vanavond laat, of morgenochtend vroeg' naar de Kamer zou worden gestuurd. Toen ging Rutte er nog wel vanuit dat hij 's avonds de laatste hand aan de brief kon leggen. Wellicht heeft zijn ingelaste afspraak met koningin Beatrix roet in het eten gegooid.

11.19 uur
Dit is overigens de procedure die wordt gevolgd bij het controversieel verklaren van onderwerpen. (uit een mail van de persvoorlichting van de Tweede Kamer)

'Allereerst bekijkt elke Kamercommissie welke onderwerpen zij in behandeling heeft. Tijdens een procedurevergadering besluit de Kamercommissie bij meerderheid welke onderwerpen zij de Kamer wil voorstellen controversieel te verklaren. De voorstellen van alle Kamercommissies worden daarna tijdens een plenaire vergadering in stemming gebracht. Hierna wordt een lijst van controversiële onderwerpen als Kamerstuk gepubliceerd. Deze lijst kan indien nodig naderhand weer gewijzigd worden op voorstel van een Kamercommissie of van één of meer fracties. Over deze wijzigingsvoorstellen wordt wederom gestemd tijdens een plenaire vergadering, waarna weer een nieuwe lijst van controversiële onderwerpen wordt gepubliceerd.'


11.00 uur
Herstel: dat gebeurt niet de komende dagen, maar in de eerste week na het meireces. De Kamer is de komende twee weken met reces, op maandag 14 mei keren de Kamerleden terug naar Den Haag.

10.56 uur
Vandaag en de komende dagen wordt ook duidelijk welke onderwerpen allemaal controversieel worden verklaard en dus niet meer door de Kamer in huidige samenstelling zullen worden behandeld. Zo gaat de PvdA verzoeken het besluit over de Blankburgtunnel bij Rotterdam controversieel te laten verklaren, en wil GroenLinks niet meer praten of stemmen over het afschaffen van het statiegeld op de petfles.

Beeld anp
Beeld anp

10.50 uur Nog even over het CDA. Ook Joop Atsma stelt zich kandidaat voor het lijsttrekkerschap als zich niet voldoende kandidaten melden. Daarmee neemt hij het zelfde standpunt als Henk Bleker in.

10.44 uur
Ook vandaag: het CDA beslist hoe de nieuwe leider wordt gekozen. Gebeurt dat door een ledenraadpleging of bepaalt het partijbestuur de fractievoorzitter? En wie maken eigenlijk een kans op dat lijsttrekkerschap? Van Bijsterveldt? Van Haersma Buma? Bleker? De Jager?

10.37 uur
GroenLinks heeft alvast de datum vastgesteld waarop het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer-verkiezingen worden vastgesteld. Het partijcongres hierover zal op 30 juni plaatsvinden. Jolande Sap, nu fractievoorzitter wil als lijsttrekker de verkiezingen in. Andere kandidaten kunnen zich vanaf vandaag melden.

Joop Atsma met de eerste kreeft uit de Oosterschelde van dit seizoen. Beeld anp

10.31 uur: Hero Brinkman laat indirect weer van zich horen. In een boek over handhaving in Nederland zegt hij dat er best af en toe een dode mag vallen door een politiekogel. Dat meldt de Amsterdamse tv-zender AT5. Ook pleit hij in het boek voor het inzetten van het leger bij handhaving van de openbare orde.

10.13 uur:
Vanochtend stuurde de Tweede Kamervoorzitter het vergaderschema voor deze week. Voor morgen staan er maar liefst twaalf debatten gepland in de plenaire zaal. Grote kans dat om 14.00 uur, wanneer de vergaderagenda van de Kamer opnieuw wordt vastgesteld, de boel weer wordt omgegooid.

09.52 uur:
Alvast een opsteker: de Nederlandse positie op de financiële markten is vanochtend verder verbeterd. Het rendement op Nederlandse 10-jaarsobligaties lag even na 9.00 uur met 2,3 procent 58 basispunten (0,58 procentpunt) hoger dan dat op de veilig geachte Duitse staatsleningen. Dat niveau is vergelijkbaar met een week geleden, toen de regerings-en gedoogpartijen nog onderhandelden over de bezuinigingen. Maandag liep het renteverschil op tot bijna 80 punten.

09.42 uur
Voor Hero Brinkman is de verkiezingscampagne overigens niet goed begonnen. Gisteren maakte hij in Pauw en Witteman de naam van zijn nieuwe partij bekend: de Onafhankelijke Burgerpartij. Maar daar is de Burgerpartij in Amersfoort het niet mee eens. Het ANP meldt:

'Eerst even naar de Kiesraad, beste Hero Brinkman. Er bestaat al een Burger Partij Amersfoort sinds 1998.' Die tweet verstuurde fractievoorzitter Hans van Wegen direct toen hij Kamerlid Brinkman op televisie de naam van zijn nieuwe partij bekend hoorde maken. Amersfoorter Van Wegen vindt dat Onafhankelijke Burger Partij te veel lijkt op de naam van zijn partij en wil dat Brinkman een andere naam kiest.

'Ik ga er desnoods mee naar de bestuursrechter, want wat de partij van Brinkman wil lijkt niet op de doelstellingen van de BPA. Daar willen wij niet mee verward worden', aldus Van Wegen.

Burger Partij Amersfoort was in de tijd van de opkomst van lokale partijen zeer populair. De partij had op het hoogtepunt zeven raadszetels en een wethouder in Amersfoort. Daarna is de fractie door ruzie uiteen gevallen. Nu is Van Wegen het enige raadslid.

09.34 uur
Een van de felst bekritiseerde bezuinigingen van het kabinet-Rutte waren de besparingen op cultuur. Lees hier waarom de val van het kabinet niet per se een zegen hoeven te betekenen voor de cultuursector.

09.31 uur
Er zijn een paar belangrijke momenten vandaag. Zo is het wachten op de brief van demissionair premier Rutte en demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager met hun voorstellen om het begrotingstekort volgend jaar terug te dringen. Om 14.00 uur is de regeling van werkzaamheden in de Kamer. Hier wordt bepaald of en wanneer de Kamer verder gaat debatteren.

09.27 uur
Nu de verkiezingsdatum bekend is, moeten de campagneteams zich opmaken voor de verkiezingsstrijd. Lees hier hoe dat zit.

09.15 uur
Demissionair minister van Defensie Hans Hillen toonde zich vanmorgen op Radio 1, ondanks de crisis, best optimistisch. Hij stond in de file vanochtend, 'en zo lang er files staan, gaan mensen naar hun werk.'

Ook over de leidersschapskwestie binnen zijn partij het CDA maakte hij zich weinig zorgen. 'We hebben 5 of 6 goede kandidaten. De Jager is uitstekend, Van Haersma Buma is uitstekend, anderen zijn uitstekend.'

09.10 uur
Nog even terug naar gisteravond. Toen heeft de koningin aan demissionair premier Mark Rutte gevraagd 'de ontbinding van de Tweede Kamer der Staten-Generaal te bevorderen en daarmee verkiezingen op die datum mogelijk te maken.'

Ofwel, er komt geen doorstart of lijmpoging, het kabinet is gevallen, we gaan ons opmaken voor nieuwe verkiezingen. Het kabinet maakt vrijdag naar alle waarschijnlijkheid bekend dat die op 12 september zullen gaan plaatsvinden. Dat is ook de opdracht die koningin Beatrix Rutte heeft meegegeven.

Hero Brinkman Beeld reuters
 
De voorzitter van de Tweede Kamer heeft aan de Koningin de wens van de Tweede Kamer overgebracht tot het houden van vervroegde verkiezingen op 12 september. Op grond hiervan heeft de Koningin het demissionaire kabinet verzocht de ontbinding van de Tweede Kamer der Staten-Generaal te bevorderen en daarmee verkiezingen op die datum mogelijk te maken.
Persbericht RVD
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.