Gesprek Van Rey-Teeven gemist door stroomstoring
Een mogelijk cruciaal gesprek tussen de van corruptie verdachte VVD'er Jos van Rey en staatssecretaris Teeven van Justitie is niet opgenomen vanwege een stroomstoring bij de aftapeenheid van de politie. Deze verklaring gaf minister Opstelten van Justitie donderdag per brief aan de Kamer.
AMSTERDAM - 'Zoals bij elk systeem vindt er met enige regelmaat een storing plaats', schrijft Opstelten. 'Er is dus nadrukkelijk geen sprake geweest van het wissen van gesprekken.' Volgens de brief zou er iets mis zijn geweest met 'de stroomvoorziening van een module van het tapsysteem' van de afdeling Interceptie en Sensing van de landelijke politie in Driebergen. Een stekker uit het stopcontact, mogelijkerwijs.
Tijdens de vijftig minuten durende storing zijn volgens Opstelten tweeduizend getapte telefoons niet afgeluisterd - waaronder die van Van Rey.
Advocate Gitte Stevens van Van Rey vindt de verklaring van Opstelten ongeloofwaardig en 'te gek voor woorden'. 'Zonder het goede geheugen van de heer Van Rey, die zeker wist op 20 september 2012 telefonisch contact te hebben gehad met de heer Teeven, was het gemis van tweeduizend telefoontjes dus nooit boven water gekomen.'
De storing is niet gemeld, terwijl dat wel had gemoeten. Opstelten geeft daarvoor in de brief geen verklaring. Volgens een woordvoerder is het 'wel gebruik dat er melding wordt gemaakt', middels een briefje in elk van de tweeduizend tapverslagen. Dat is echter geen wettelijke verplichting, zegt de woordvoerder.
Van Rey zegt dat hij in dat verdwenen gesprek met zijn partijgenoot Teeven heeft gepraat over een burgemeesterskandidaat voor Roermond. Van Rey was als ex-wethouder adviseur van de vertrouwenscommissie die over de benoeming ging. Teeven zou zich in het gesprek, net als Van Rey, schuldig kunnen hebben gemaakt aan de schending van het ambtsgeheim.
Van Rey werd in die tijd, in september vorig jaar, al van corruptie verdacht en werd afgetapt door de politie. Toen een advocaat vorige maand aan het gesprek met Teeven refereerde, zei het Openbaar Ministerie echter dat er helemaal geen gesprek was geweest.
Pas toen de rijksrecherche op onderzoek uitging bij de telefonieprovider, die verplicht alle verkeersgegevens (wie met wie belt, en wanneer) moet opslaan van alle gevoerde gesprekken, bleek er wel degelijk te zijn gebeld vanuit het kantoor van Teeven. Van Rey zou in de bewuste vijftig minuten nog vier andere gesprekken hebben gevoerd, en twee niet-beantwoorde telefoontjes hebben gepleegd.
undefined