Gesprek met oppositie komt in 'cruciale fase'

De onderhandelingen tussen kabinet en oppositie verkeerden maandagavond laat volgens verschillende fractieleiders in 'een cruciale fase'.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS JAN HOEDEMAN en REMCO MEIJER

DEN HAAG - Eerder op de avond stelde het kabinet voor het eerst het sociaal akkoord ter discussie in de onderhandelingen met de oppositie over steun aan de begroting voor 2014.

Minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en later op de avond ook minister-president Rutte voegden zich daartoe bij minister Dijsselbloem en de zes onderhandelende partijen. Het in het voorjaar gesloten sociaal akkoord tussen kabinet, werkgevers en werknemers is voor regeringspartij PvdA een belangrijke verworvenheid. Voor de VVD is het minder heilig. Het sociaal akkoord werd tot nu toe alleen vorige week woensdag besproken door D66-leider Pechtold en Rutte.

Nadat de fractiespecialisten waren vertrokken, schoven om tien uur de fractieleiders en Rutte aan. Daarmee werd het overleg politieker van inhoud, in een poging duidelijkheid te krijgen over het vervolg de komende dagen. Vooral de positie van GroenLinks leek precair. De wensen van D66 en GroenLinks lopen ver uiteen.

Maandag kwamen de financieel woordvoerders uit de Tweede Kamer van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP om half twee bij elkaar voor een vier uur durend beraad. In het weekend was er intensief telefonisch overleg geweest. Tijdens het overleg werd duidelijk dat binnen de 6 miljard die het kabinet wil bezuinigen, nog voor ruim 2 miljard valt te schuiven. Daarmee moesten de oppositiepartijen te verleiden zijn het kabinet de steun te geven die het in de Eerste Kamer ontbeert.

Het middagberaad was vooral technisch van aard. In antwoord op allerlei vragen die de oppositie vrijdag nog had gesteld, kwam Dijsselbloem met een reeks inhoudelijke memo's. Met name GroenLinks moest daarmee voor steun aan het kabinet worden gewonnen. Die partij gaat niet akkoord met 6 miljard aan bezuinigingen - het bedrag waaraan Dijsselbloem onverkort vasthoudt. Maar met een reeks vergroeningsmaatregelen zou GroenLinks misschien toch binnenboord blijven, zo was de gedachte.

Na een eetpauze schoof Asscher aan. Zijn komst was vooral belangrijk voor D66, dat een aantal hervormingen uit het sociaal akkoord (verkorten ww-duur, versoepelen ontslagrecht) versneld wil invoeren. Maar van de PvdA mag de handtekening van werkgevers en werknemers niet in gevaar komen. GroenLinks deelt dit standpunt.

Op het overleg, dat vorige week maandag begon, komt steeds meer druk te staan. De financiële beschouwingen in de Tweede Kamer zijn andermaal een week uitgesteld. En minister Dijsselbloem is vanaf donderdag niet meer beschikbaar, omdat hij voor de jaarvergadering van het IMF een paar dagen naar Washington moet.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden