Gespot: Syrische vrouwen aan het front

In Syrië duiken steeds meer vrouwen op die de wapens oppakken om aan de zijde van mannelijke strijders te vechten.

Irene de Zwaan
Syrische 'liones' Beeld ANP
Syrische 'liones'Beeld ANP

Ze lijken rechtstreeks uit een Arabische versie van een James Bond-film gelopen, de Syrische vrouwen die de wapens hebben opgepakt in hun strijd om president Bashar al-Assad uit het zadel te werpen. Stoere legerpakken, ferme blik in de ogen, de Kalasjnikovs nonchalant over hun schouders bungelend - alleen de hoofddoeken die strak rondom hun gezichten zijn geknoopt, doen af aan het James Bond-gevoel.

Sinds Zubaida al-Meeki vorig jaar oktober stof deed opwaaien door als eerste vrouwelijke generaal over te stappen van het regeringsleger naar het oppositionele Vrije Syrische Leger, lijkt het hek van de dam. Bijna wekelijks verschijnen er berichten in de media over vrouwen die volledig bewapend aan de zijde van mannelijke rebellen vechten.

Zo dook eind vorige maand 'een Russische Tanja Nijmeijer' in Syrië op. Volledig vermomd deed ze op YouTube een oproep aan haar landgenoten, wiens regering nog altijd achter Assad staat, om zich aan te sluiten bij de rebellen van het Vrije Syrische Leger. 'Ik heb met eigen ogen gezien hoe het regeringsleger meisjes uit de buurt ontvoert om de meest verschrikkelijke dingen mee te doen', zei ze. Aan die wandaden moeten volgens de Russische zo snel mogelijk een einde komen. Vandaar dat ze zich tegenwoordig in legeroutfit waant.

Een paar dagen later trok de 37-jarige moeder Givara de aandacht door haar opvallende verschijning. De fragiele vrouw, een voormalige lerares Engels, droeg een enorm geweer in haar handen. 'Ik heb kinderen en wil die niet aan stukken zien', gaf ze als reden. 'Ik doe dit uit zelfverdediging'.

Gisteren sprak NOS-verslaggever Lex Runderkamp in Aleppo de dertiger Amira Ahrour, tweede commandant van een rebellenmilitie (zie video). Vanonder haar kleurrijke hoofddoek verkondigde ze dat de mannen die ze bevelen geeft 'aanvankelijk wel wat moeite hadden met een vrouwelijke leider'. Totdat voor hen duidelijk werd dat Ahrour door haar eerdere deelname aan het Assad-leger een schat aan militaire kennis herbergt. 'Nu discussieert niemand meer met me', zegt ze met zichtbare trots.

Niet alleen aan de kant van het Vrije Syrische Leger vechten vrouwen mee. Recent werden de 'Leeuwinnen voor Nationale Defensie' aan de media gepresenteerd. De 450 vrouwen tussen de achttien en vijftig jaar, die aan de zijde van Assad strijden, bemannen checkpoints waar ze verdachte gesluierde vrouwen controleren (zelf zijn ze vaak ongesluierd), vallen rebellenposities aan en houden toezicht op de veroverde wijken.

Slangenkoppen
Vrouwen zijn al jaren actief in het Syrische leger van Assad, met name in de logistiek en militaire inlichtingendiensten. Een video uit 1984 toont hoe vrouwen onder toeziend oog van de toenmalige president Hafez al-Assad bij wijze van ontgroening een levende slang de kop afbijten.

De deelname van vrouwen aan milities van het oppositionele Vrije Syrische Leger is meer omstreden. Rebellenleiders van extremistische groepen zoals de aan al-Qaida gelieerde Jabhat al-Nusra keuren het, met het oog op de Koran, af dat vrouwen de wapens oppakken.

Daar lijken de strijdlustige vrouwen zich vooralsnog weinig van aan te trekken. 'Ik zal blijven strijden om te beschermen wat hier overblijft', zegt de Russin die zich heeft aangesloten bij de rebellen.

En ze is vast niet de enige vrouw die er zo over denkt.

Video: Vrouwen uit het leger van Hafez al-Assad bewijzen zichzelf door levende slangen te eten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden