Gespleten identiteit

Het is een mooie metafoor voor een ziekelijk gebrek aan identiteit, het pak dat geheim agent Fred in A Scanner Darkly draagt. Middels dit 'scramble suit' bedekt hij zijn eigen lijf met de fysieke karakteristieken van zo'n miljoen mensen; een almaar veranderende projectie van haren, ogen, monden, neuzen en kleren is het, die Fred als narcotica-agent volmaakte anonimiteit garandeert.


Maar daar blijft het natuurlijk niet bij, in deze Philip K. Dick-verfilming die zich 'zeven jaar later dan nu' afspeelt, en een door drugs vervormde wereld toont waar illusie en werkelijkheid zich lastig laten scheiden; ook de aan 'Substance D' verslaafde Fred lijdt in steeds sterkere mate aan waanvoorstellingen en persoonlijkheidsstoornissen - te meer wanneer hij als spion eigenlijk achter zichzelf blijkt aan te zitten.


Het typisch Dickiaanse gegeven van A Scanner Darkly krijgt verdere verdieping door de bijzondere stijl. Net als in Waking Life (2001) liet regisseur Richard Linklater (Before Sunrise, School of Rock) de film beeld voor beeld met de computer overschilderen, zodat A Scanner Darkly ook zelf een gespleten identiteit krijgt: zowel live action als animatie, of eigenlijk misschien noch het een, noch het ander.


Hoofdrolspelers Keanu Reeves, Robert Downey Jr., Woody Harrelson en Winona Ryder zijn als zodanig goed te herkennen, maar dankzij de vloeiende animatie ligt er voortdurend een laagje 'onechtheid' over hun optredens - en voor je het weet verandert Downey ook nog eens in een gigantische, likkebaardende kakkerlak. Het kan alle kanten op in deze vreemde, hybride film, die net als veel andere films van Linklater ook vol onzinnig geouwehoer zit. Eigenzinnig is A Scanner Darkly ontegenzeglijk.


A Scanner Darkly (Richard Linklater, 2006)


SBS 6, 0.05-2.05 uur.


U-571

(Jonathan Mostow, 2000) Tijdens de Tweede Wereldoorlog moeten Amerikaanse soldaten een op de oceaan dobberende nazi-duikboot overmeesteren, om de zogenaamde Enigma-coderingsmachine te kunnen kraken. Een stevige missie voor mannen met strakke kaaklijnen, die in dit gezwollen maar bij vlagen zeer spannende oorlogsvehikel steeds voor verhitte actiescènes in krappe ruimtes zorgt. Bombastisch en vermakelijk.


RTL 7, 20.00-22.15 uur.


Meet the Parents

(Jay Roach, 2000) De sukkelige Gaylord (Ben Stiller) verprutst het voortdurend, wanneer hij zijn opwachting maakt in het ouderlijk huis van zijn vriendinnetje Pam. Vooral met Pams vader (Robert De Niro) blijft hij frontaal botsen. De angsten van iedere schoonvader en schoonzoon krijgen absurde proporties in deze aardige komedie; Stiller en De Niro zijn een prima duo, dat de meeste grappen handig schiet en inkopt.


Net5, 18.10 uur.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden