Gesluierde meisjes naar Commissie Gelijke Behandeling

Twee leerlingen van het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) in Amsterdam gaan het verbod op het dragen van een gezichtsluier op school aanvechten bij de Commissie Gelijke Behandeling...

ANP

De twee tieners weigeren hun gezichtsluier af te doen op school. Het ROC heeft daarom in januari een verbod afgekondigd op de chador. Sindsdien mogen de vrouwen niet meer gesluierd op school verschijnen.

De openbare zitting bij de Commissie Gelijke Behandeling heeft plaats op 7 maart. In de regel duurt het daarna twee weken voordat de commissie uitspraak heeft gedaan. In principe kunnen de meisjes gesluierd op de zitting verschijnen. 'We hebben niet besloten dat het niet zou kunnen', aldus de woordvoerster.

Eerder kondigde een van de vrouwen aan naar de rechter te gaan. Volgens advocaat F. Arslan van het tweetal is voor de Commissie Gelijke Behandeling gekozen omdat die het meest deskundig is op dit gebied. 'Dat levert een juridisch goed onderbouwd stuk op', aldus Arslan. Op basis hiervan kijkt ze of er vervolgstappen zullen plaatsvinden. Een uitspraak van de commissie is niet bindend.

Op het ROC zit ook nog een derde meisje met een gezichtsluier. Het is niet bekend of zij stappen gaat ondernemen. Voor zover bekend, weigert zij nog steeds haar sluier af te doen en wordt ze dus van school geweerd.

Ook in 2000 werd een zaak voorgelegd aan de Commissie Gelijke Behandeling over een gesluierde vrouw aan het ROC. Zij volgde een opleiding voor een beroep in de gezondheidszorg. De commissie bepaalde toen dat het dragen van een chador niet tot problemen leidt en dat een verbod in strijd is met de wet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden