Update

Gesloten Turkse grens leidt tot rellen met vluchtelingen uit Syrië

Zo'n 100.000 Syriërs en Koerden zijn voor aanvallen van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) richting Turkije gevlucht. Dat heeft Turkije vandaag gemeld. De toestroom van vluchtelingen zorgt voor problemen bij de Turkse grens, die is afgesloten. Turkse veiligheidsdiensten zouden traangas en waterkanonnen hebben ingezet tegen de vluchtelingen, meldt persbureau AP.

Syrische vluchtelingen bij de grens met Turkije. Beeld afp

Turkse veiligheidsdiensten zouden in botsing zijn geraakt met Koerden in een dorp bij de grens van Turkije en Syrië. Het geluid van schoten was te horen aan de Syrische kant van de grens. Het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd. Het door de Turkse staat gerunde Anadolu Agency meldt dat Koerdische demonstranten stenen gooiden naar de Turkse veiligheidstroepen nadat die de grens tijdelijk hadden gesloten wegens de enorme toestroom van vluchtelingen. Volgens de politie ter plaatse wilde de troepen voorkomen dat er nog meer vluchtelingen de grens overstaken naar Turkije.

Volgens het private NTV television hielden de Turkse troepen een groep Koerden tegen die onderweg waren om hulp te verlenen aan de Koerdische vluchtelingen.

Syrische vluchtelingen bij de grens met Turkije. Beeld afp

Nog meer migranten
Eerder meldde de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) al dat in 24 uur tijd 70 duizend vluchtelingen naar Turkije zijn gevlucht. Volgens de organisatie moet de Turkse regering rekening houden met de mogelijkheid dat de komende dagen nog eens honderdduizenden migranten het land in stromen.

De Syriërs werden van huis en haard verdreven door de strijd om de noordelijk gelegen stad Kobani. De afgelopen dagen veroverde IS meerdere dorpen in de omgeving. De UNHCR heeft aangegeven de Turkse regering bij te staan om de massale stroom vluchtelingen goed op te vangen. Het merendeel van de migranten bestaat uit Koerden.

'Ik prijs het Turkse gebaar om deze bevolkingsgroep, die zo plotseling met geweld uit hun huizen zijn verdreven, op te vangen en hulp te bieden', zegt de Hoge VN-Commissaris voor Vluchtelingen António Guterres. 'De massale instroom toont aan hoe belangrijk het is om ruimte voor asielzoekers vrij te maken en beschikbaar te stellen.' Guterres riep de internationale gemeenschap op Turkije en andere aan Syrië grenzende landen die veel migranten opvangen te steunen.

Twee extra vluchtelingenkampen
Tijdens het Syrische conflict, dat al meer dan drie jaar duurt, was Kobani een relatief veilig gebied. Meer dan tweehonderdduizend ontheemde Syriërs trokken zelfs naar de stad voor onderdak.

De migranten worden opgevangen in de Turkse provincie Sanliurfa. De Turkse regering zet haast achter de bouw van twee vluchtelingenkampen. De UNHCR heeft al twintig trucks met hulpgoederen naar de vluchtelingen gestuurd en bereid meer leveringen voor.

Bekijk hier de fotoreeks.

Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden