Gesloten museum maakt tentoonstellingen per post

Het Centraal Museum, dat in verband met een ingrijpende restauratie- en nieuwbouw momenteel gesloten is, werpt een nieuw expositieconcept in de strijd: de tentoonstelling per post....

ANP

ANP

UTRECHT

In vier postzendingen gaat het museum aandacht besteden aan Truus Schröder-Schräder, de muze van Gerrit Rietveld, de opdrachtgeefster van het beroemde Rietveld-Schröderhuis. Zij is voor het Centraal Museum van grote betekenis geweest: behalve het Rietveld-Schröderhuis, internationaal monument van De Stijl, droeg ze de complete inboedel ervan en haar archief over aan het museum. Dat kon daarmee de basis leggen voor de grootste Rietveld-collectie ter wereld. Na de verbouwing krijgt dat een plek in een speciaal daarvoor opgetrokken Rietveld-Paviljoen.

Tentoonstellingsvormgeefster Sandra Oom werkte verschillende aspecten van Truus Schröder uit, zoals haar rol als opdrachtgeefster, haar werk als (interieur)architecte, haar feminisme en haar oriëntatie op Rietveld.

Belangstellenden, die zich bij het museum opgeven, krijgen een op het Verkade-album geïnspireerd verzamelalbum waarin zij foto's, brieven en allerlei andere spulletjes kunnen voegen, die ze in de brievenbus vinden. Veel van dit materiaal is niet eerder gepubliceerd. De eerste zending gaat eind januari de deur uit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden