Commentaar

'Gesloten cultuur zoals bij VUmc werkt uiteindelijk averechts'

Op het VUmc is het welzijn van de patiënten ondergeschikt gemaakt aan de ego's van medisch specialisten, schrijft Peter Giesen in zijn commentaar.

Exterieur van het VU medisch centrum in Amsterdam. Beeld anp

Als weinig andere ziekenhuizen is het VU Medisch Centrum (VUmc) dol op publiciteit, misschien omdat het altijd tegen het grotere AMC moet opboksen. Dit jaar krijgt het VUmc meer mediabelangstelling dan het ooit had kunnen dromen. Na het debacle rond Eyeworks kwam het nieuws dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg het ziekenhuis onder verscherpt toezicht heeft gesteld omdat het cruciale informatie over een conflict heeft achtergehouden.

Wederom lijkt beeldvorming een grote rol te hebben gespeeld. De raad van bestuur van het ziekenhuis wilde graag de indruk wekken dat een conflict op de afdeling chirurgie onder controle was. Dat bleek echter geenszins het geval.

De positie van de raad van bestuur lijkt hiermee onhoudbaar. In de Eyeworks-zaak gaf de raad al blijk van een tekortschietend beoordelingsvermogen door toe te staan dat een tv-producent inbreuk maakte op de privacy van patiënten. Deze nieuwe affaire is veel ernstiger: hier zijn levens in het geding.

De zaak illustreert ook de geslotenheid van de medische wereld. Voor buitenstaanders is het nauwelijks te bevatten dat ruzies zo hoog kunnen oplopen dat de veiligheid van patiënten ondergeschikt wordt gemaakt aan de ego's van de artsen. Toch gebeurt het, nu in het VUmc, eerder in het UMC Sint Radboud.

Het is evident dat de patiëntenzorg staat of valt met de goede communicatie tussen de artsen en het overige personeel. Bovendien kan de kwaliteit van het werk alleen gehandhaafd of verbeterd worden in een open sfeer waarin collega's elkaar durven te bekritiseren. Dat geldt voor elke sector, maar zeker voor de gezondheidszorg waar fouten meteen ernstige consequenties hebben.

Ook in publicitair opzicht werkt een gesloten cultuur uiteindelijk averechts, blijkt uit de affaire bij het VUmc. Als het nieuws naar buiten komt, is de schade des te groter.

Peter Giesen is redacteur van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden