Gesleep met kinderen

Vandaag is de dag waarop het geregeld had moeten zijn. Volgens de motie-Van Aartsen-Bos, aangenomen bij de Algemene Beschouwingen van 2005, wordt elke basisschool verplicht opvang te bieden aan kinderen tussen half acht ’s morgens en half zeven ’s avonds....

Het aantal ouders dat gebruik wil maken van deze voorziening ligt met 10 procent nog erg laag. Niettemin zijn er grote problemen: voor tienduizend kinderen is nog geen opvang beschikbaar. De (werkende) ouders van die kinderen moeten het in ieder geval tot 1 oktober nog zelf uitzoeken. Het zou goed zijn wanneer staatssecretaris Dijksma financiële sancties treft ten aanzien van de scholen die ook dan nog in gebreke blijven.

Naar verwachting zal het percentage ouders dat van buitenschoolse opvang gebruik wil maken, snel stijgen. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt en het kleine aandeel economisch zelfstandige vrouwen in ons land, moet flink worden geïnvesteerd in de buitenschoolse opvang.

Dat is niet alleen een kwestie van geld, maar ook van mentaliteit. Initiatiefnemer Van Aartsen schetste als ideaalbeeld een brede school waarin onderwijs, sport, muziekonderwijs, opvang, medische verzorging, ontspanning, alfabetisering en welzijnsactiviteiten in één en hetzelfde gebouw plaatsvinden. In Scandinavië vormen dergelijke brede scholen een nieuwe standaard van geïntegreerde opvang, waarbij docenten buiten de lesuren opvoedkundige activiteiten ontplooien. Dat voorbeeld verdient navolging.

In Nederland proberen scholen en docenten evenwel die pedagogische taken zo ver mogelijk van zich af te houden. Dit heeft geresulteerd in massaal uitbesteden van de opvang aan centra buiten de school. Waardoor aan het gesleep met kinderen nog lang geen einde is gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden