Geslaagde remake

Brothers is de opvallende remake van het Deense origineel uit 2004. Dát dat origineel opnieuw zou worden gedraaid, is niet opmerkelijk. Susanne Bier maakte met Brødre zo'n echte Scandinavische film, vol zware thematiek, zonder veel aandacht voor aankleding en artdirection, en in de inmiddels kenmerkende schokkerige stijl, waarbij de camera zich meestentijds op de schouder van de cameraman en dicht bij de personages bevindt. Amerikanen durven dat niet eens in hun arthouses te vertonen.

Voor de remake zijn die uiterlijke aspecten dan ook keurig aangepast aan Amerikaanse eisen. Opvallend is vooral dat verder de film zo'n beetje één op één is overgedaan - en dat alle Scandinavische thematiek overeind is gebleven. Dus is er in dit verhaal over de huiveringwekkende en emotionele reis die militair Tobey Maguire aflegt wanneer hij wordt uitgezonden naar Afghanistan, ruim aandacht voor de vele familieverhoudingen. Tussen Maguire en zijn nietsnutterige broer (Jake Gyllenhaal) natuurlijk, die hem met toenemend succes vervangt in het gezin. Maar ook die tussen hen en hun vader (mooie rol van Sam Shepard). Regisseur Jim Sheridan (My Left Foot, In the Name of the Father) slaagt erin die overdadige relatieproblematiek nergens te laten ontsporen, waarbij hij wordt geholpen door de in al hun emotionaliteit toch mooi ingehouden spelende drie hoofdrollen: de tegendraads gecaste Tobey Maguire als een militair die het meer dan eens te kwaad met zichzelf krijgt; Natalie Portman als zijn vrouw die haar gevoelens voor beide broers in goede banen moet leiden; en de ook al tegendraads gecaste Jake Gyllenhaal als de ogenschijnlijk egoïstische lapzwans.

Brothers (Jim Sheridan, 2009) RTL 8, 20.30-22.35 uur.

Night at the Museum: Battle of the Smithsonian

(Shawn Levy, 2009) RTL is vanavond op de melige tour met twee afleveringen van drie-delige filmseries. Van de eerste wordt het derde deel eind dit jaar in de bioscoop verwacht. Het zal net als de eerste twee delen worden gemaakt door regisseur Shawn Levy, die het vak leerde op tv. En ook voor de derde keer zal Ben Stiller de hoofdrol voor zijn rekening nemen als nachtwaker in een museum waar de stukken tot leven komen. Deel 1 van Night At The Museum speelde zich af in het natuurhistorisch museum in NewYork, het vanavond uitgezonden tweede deel in het Smithsonian in Washington. Behalve museumstukken komen ook foto's en de moderne kunst tot leven.

RTL 7, 20.30-22.35 uur.

The Naked Gun: From the Files of Police Squad!

(David Zucker, 1988) Acht jaar na Airplane, ook zo'n komedietitel met een uitroepteken erachter, werkten acteur Leslie Nielsen en het trio filmmakers Jim Abrahams en de broers David en Jerry Zucker opnieuw succesvol samen voor deze eerste aflevering in een reeks van drie. De makers waren inmiddels rond de 40 en Leslie Nielsen zelfs 62, maar de grappen waren er niet minder melig op geworden. Zucker, Zucker en Abrahams deden nooit anders, sinds ze voor het eerst in 1977 samenwerkten in Kentucky Fried Movie (1977, John Landis). Leslie Nielsen was voordien een kleurloze serieuze acteur, wiens carrière op zijn 54ste een onverwachte wending kreeg toen hij een wedergeboorte beleefde als komisch acteur in de vliegtuigrampenfilmparodie Airplane. Na die film gingen ze samen verder in de kortlopende tv-serie die uitmondde in drie speelfilms. In de eerste ervan, die vanavond wordt uitgezonden, zet Leslie Nielsen zijn personage niet mis te verstaan neer: een politieman die onbedoeld komisch is omdat hij alles letterlijk neemt. Dat is niet altijd leuk, maar vaak wel en in elk geval altijd melig.

RTL 7, 22.35-00.20 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden