Geslaagde Koninginnedag in Amsterdam

Amsterdam heeft een drukke maar feestelijke Koninginnedag achter de rug. Volgens de politie bezochten ongeveer 400.000 mensen de hoofdstad. Ondanks de mensenmassa verliep het feest in een goede sfeer en zonder grote problemen, behalve wat onrust aan het eind van de avond....

ANP

Amsterdam ontwaakte zaterdagochtend wat langzaam, na een succesvolle Koninginnenacht. Hoewel de traditionele vrijmarkt, die om 06.00 uur begon, behoorlijk wat bezoekers trok, kwam de grote stroom pas in de middag op gang. Het drukste moment lag volgens een politiewoordvoerder tussen 15.30 uur en 17.30 uur. Het bezoekersaantal was iets lager dan vorig jaar, toen 500.000 mensen een feestje vierden in de hoofdstad.

De Nederlandse Spoorwegen vervoerden ongeveer 180.000 reizigers. De treinen reden volgens de zaterdagdienstregeling en waren extra lang. Hoewel de voertuigen bomvol zaten, bleven problemen uit. ‘Alles is gladjes verlopen’, aldus de zegsman. Tegen de avond keerden grote groepen mensen huiswaarts en rond 21.00 uur had de helft van de toegestroomde reizigers de stad verlaten. Ook dat ging soepel.

In de stad concentreerde de drukte zich vooral op de grote pleinen, waar op diverse podia optredens te zien waren. De meeste mensen kwamen naar het Museumplein, waar Radio 538 voor de vijfde keer een muziekspektakel organiseerde. Daar stonden bij het optreden van populaire artiesten soms 60.000 toeschouwers, meldde de politie. Bekende artiesten als Blof, Kane, Ali B, Lange Frans en Baas B en Di-rect bouwden hier een feestje.

Op wat kleine incidenten na verliep de Amsterdamse Koninginnedag gemoedelijk. Alleen aan het eind van de avond ontstond bij de Utrechtsestraat in de buurt van het Rembrandtplein onrust. Een groep van 150 tot tweehonderd dronken jongeren belaagde de politie met blikjes, flesjes en andere voorwerpen. De mobiele eenheid greep in en verrichtte enkele charges. Een persoon raakte gewond door een beet van een politiehond. Volgens de politie keerde binnen drie kwartier de rust weer.

In totaal arresteerde de politie ruim zestig mensen wegens kleine vergrijpen. Zo ontstond een eiergevecht naar aanleiding van een spelletje waarbij de politie moest ingrijpen. Een van de betrokkenen bleek bij nadere ondervraging nog een openstaande boete te hebben van 16.000 euro en is meegenomen naar het bureau. Ook constateerde de politie een opmerkelijke hoeveelheid incidenten ten gevolge van overmatig alcoholgebruik. Veel mensen raakten onwel en door de hele stad deden zich veel kleine vechtpartijtjes voor. Door de grote politie-inzet liep de situatie niet uit de hand, aldus een zegsman.

De politie en gemeente kijken met tevredenheid terug op het feestelijke weekeinde in de hoofdstad, dat vrijdagavond met een jubileumconcert voor de koningin op de Dam begon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden