Geslaagde aflevering van Het Torentje op De Parade

Orde van de Dag maakt op De Parade met het publiek iedere avond een actuele show, op het scherp van de snede. Door een leuk optreden van premier Anna (uit het publiek) is dit een geslaagde aflevering van Het Torentje.

Orde van de Dag met 'Het Torentje' op De Parade. Beeld Floyd Koster
Orde van de Dag met 'Het Torentje' op De Parade.Beeld Floyd Koster

Het begint al bij het parademaken (voor wie het nog niet wist: vóórdat een voorstelling op het reizend theaterfestival De Parade begint, halen de artiesten alles uit de kast om het publiek juist hún tent in te lokken, een kunst op zich). Voordat Het Torentje begint, zien we een man in pak, duidelijk een politicus, een wervend verhaal houden. Waarover het precies gaat, is moeilijk te zeggen: spreekt hij nu Deens? Dan valt er een naam: Kasper Juul. De toon is gezet. Borgen, de Deense hitserie, zal hier z'n Hollandse evenknie vinden in Het Torentje.

Over politieke dilemma's zal het gaan, goede intenties en onvermijdelijk machtsmisbruik. Eenmaal in de tent vergeet je Borgen ook weer. Dit is een 'choose-your-own-adventure-show' waar theatergezelschap Orde van de Dag het patent op heeft.

Verschillende scenario's

Een stel spelers, schrijvers, aangevers opereert op het scherp van de snede: met het publiek maken ze iedere avond een nieuwe, actuele show, afhankelijk van de interactie en wat er zoal ter tafel komt.

Orde van de Dag werkt vanuit Eindhoven en Utrecht en verschijnt bij speciale gelegenheden als verkiezingen en op festivals. We zagen ze dit seizoen bijvoorbeeld bij de Noord-Hollandse Karavaan, en na Utrecht trekken ze zuidwaarts.

Op De Parade is het wederom spannend. Voor Het Torentje liggen veertig scenario's klaar, uitgedacht door Daan Windhorst en Oscar Kocken en uitgewerkt met behulp van een reeks schrijvers, goed voor in totaal 117 rollen, gespeeld door Daan van Bendegem en Lotte Driessen. Tevens werkt een stel 'echte' nieuwslezers mee, op deze avond Eva Brouwer van RTV Utrecht. Ook dankzij een leuk optreden van Anna (uit het publiek) die als premier Anna voor de huiveringwekkendste keuzes komt te staan, is dit een geslaagde aflevering van Het Torentje. Opdat er meerdere seizoenen mogen volgen.

Het Torentje. Door Orde van de Dag i.s.m. Het Nieuw Utrechts Toneel. Regie: Mark Kraan. Gezien: Parade Utrecht, 28/7.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden