Gesjoemel

Ongeveer eén op de acht eerstejaars in het hoger onderwijs blijkt te sjoemelen met zijn beurs, zo blijkt na invoering van de nieuwe Koppelingswet, waardoor gegevens van studiefinanciering en burgerlijke stand met elkaar vergeleken worden....

Is fraude een nieuwe volkssport? Van bijstands- tot beursfraude: alle lagen van de bevolking lijken mee te doen. Bovendien wordt er niet alleen gefraudeerd door personen, maar ook door instituties, zoals blijkt uit de hbo-, zorg- en bouwfraude. Dat is uiteraard een afkeurenswaardige ontwikkeling.

Toch zijn er verzachtende omstandigheden. Niet elke studenten die door de nieuwe Koppelingswet betrapt wordt, kan zo maar als fraudeur worden bestempeld. Zo laten veel studenten zich niet op hun echte adres inschrijven, omdat hun kamer 'zwart' verhuurd wordt. Vanwege de kamernood voelen zij zich genoodzaakt deze voorwaarde van hun huisbaas te accepteren. Ironisch genoeg voelt de huisbaas zich ook weer genoodzaakt om zwart te verhuren door de Koppelingswet. Als een of meer studenten op zijn adres staan ingeschreven, kan hij weer gekort worden op uitkering of huursubsidie.

De kamernood is mede te wijten aan een falend volkshuisvestingsbeleid. Eén van de belangrijkste oorzaken voor de kamernood is het gebrek aan doorstroming in studentenhuizen. Veel afgestudeerden blijven nog jaren op hun studentenkamer wonen, omdat zij geen geschikte woonruimte kunnen vinden. De liberalisering van de woningmarkt en de stijging van de huizenprijzen maakten het voor starters steeds moeilijker gemaakt om een huis te vinden.

De vereniging van universiteiten VSNU heeft daarom terecht gepleit voor enige soepelheid bij het toepassen van de Koppelingswet. De overheid zou meer inzicht moeten geven in de werkelijkheid achter de cijfers: hoe groot is de groep studenten die door kamernood genoodzaakt wordt om illegaal te huren? Daarnaast zou de overheid moeten aangeven met welke maatregelen zij de kamernood en de mogelijkheden voor starters op de woningmarkt denkt te kunnen verbeteren.

Het gaat echter te ver om de Koppelingswet helemaal te verwerpen, zoals de studentenbonden doen. Het is genoegzaam bekend dat een anonieme uitkeringsbureaucratie misbruik uitlokt, waardoor de legitimiteit van de uitkeringen onder druk komt te staan. De overheid heeft daarom niet alleen het recht, maar ook de plicht te controleren of beurzen en andere uitkeringen terecht worden verstrekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden