Geschrapte tandarts boort stug verder

De assistente van de tandartspraktijk in Noord-Holland smeekt bijna of we de naam van haar tandarts erbuiten willen houden. De afgelopen jaren kreeg hij twee keer te maken met waarnemers die de gebitten van zijn patiënten ruïneerden....

Van onze verslaggevers Jeroen Trommelen en Ellen de Visser

De eerste keer werd de praktijk gedupeerd door tandarts Harold Sobel, een wegens schulden naar Nederland uitgeweken Amerikaan. Tijdens zijn waarneming richtte hij verwoestingen aan in de monden van patiënten. Hij werd later door de rechter gedwongen tot schadevergoeding.

Om een nieuwe start te maken, verhuisde de praktijk naar een dorp verderop. Toen de tandarts voor familiebezoek naar het buitenland moest, werd als waarnemer Ben Verlinden uit Leiderdorp aangesteld. Die had weliswaar vijf tuchtzaken achter de rug en was in 2001 uit zijn vak gezet, ‘maar hij misbruikte het registratienummer van zijn tweelingbroer, dus hoe hadden wij dat kunnen weten?’

Controle van zijn bevoegdheden in het BIG-register, het overzicht van medische beroepsbeoefenaren, zou bovendien niets hebben opgeleverd. Wie zijn naam intikt, leest op het scherm niet dat Verlinden uit het register is geschrapt, maar dat meer ‘zoekargumenten’ nodig zijn om tot resultaat te komen.

‘Dat roept inderdaad het idee op dat je niet goed zoekt en dat hij dus nog geregistreerd staat’, erkent de woordvoerder van het BIGregister, Adriaan Duivesteijn .

Na zijn eerste veroordelingen vertrok Verlinden naar Spanje, waar hij een tijdlang zijn beroep uitoefende. Bij terugkeer ging het mis in een praktijk in Berkel en Rodenrijs. Daar werd hij in 2004 gesnapt door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Hij werd veroordeeld door de rechter, maar probeerde het in Noord-Holland dus opnieuw. Justitie heeft hem vorige maand voor negentig dagen vastgezet.

Dat Verlinden door het tuchtcollege al waarschuwingen, een boete en een berisping opgelegd heeft gekregen, is niet te traceren. Die maatregelen komen niet in het register terecht. Publicaties erover in vaktijdschriften zijn anoniem.

Patiënten kunnen deze gegevens dus vrijwel niet achterhalen, erkent de secretaris van het centraal tuchtcollege. Schorsingen komen wel in het register, omdat medici dan niet mogen doorwerken, maar zodra de termijn van de schorsing voorbij is, verdwijnt de aantekening.

Dat biedt de mogelijkheid om straffeloos door te werken. Bij tandartsen, die veelal eigen baas zijn, is die kans groter dan bij bijvoorbeeld artsen die zijn verbonden aan een ziekenhuis.

Zo lichtte tandarts Hok Tong Kwee, die vijf keer tuchtrechtelijk is veroordeeld, zijn patiënten niet in toen hij in 2004 uit zijn ambt werd gezet wegens ‘hardnekkig, onverbeterlijk onvoldoende presteren’. Justitie heeft al zijn patiënten gevraagd hun ervaringen te melden en kreeg honderden reacties. Kwee moet binnenkort voorkomen.

Tandarts Harold Sobel keerde in 2005 terug naar de Verenigde Staten, waar hij werd vastgezet. Horrorverhalen over zijn werkwijze staan beschreven op het forum van tandarts.nl. Hij is nooit geschrapt. Navraag bij het BIG-register leert dat Sobel in Nederland nog gewoon staat ingeschreven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden