‘Geschrapte arts moet in register’

De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil patiënten van artsen en tandartsen met een beroepsverbod kunnen waarschuwen voor hun geschorste hulpverlener....

Van onze verslaggevers Jeroen Trommelen en Ellen de Visser

De Inspectie schrijft dat in een brief aan een van de slachtoffers van de Amsterdamse tandarts Kwee, die ondanks een beroepsverbod zijn praktijk voortzette en vele gebitten ruïneerde. De patiënten waren niet van het verbod op de hoogte en vinden dat de Inspecteur hun die informatie had moeten verstrekken. Over dat probleem wil de Inspectie in gesprek met minister Klink van Volksgezondheid.

Patiënten kunnen onmogelijk controleren of hun zorgverleners een beroepsverbod hebben, bleek vorige week uit onderzoek van de Volkskrant. Zelfs als zij over alle relevante gegevens van die zorgverleners beschikken, vermeldt het openbare medische register niet dat zij hun vak niet meer mogen uitoefenen. Het zogeheten BIG-register, tien jaar geleden opgezet om patiënten te beschermen, faalt daarmee in zijn doelstelling.

Het register, dat gegevens herbergt van tienduizenden medische beroepsbeoefenaren, functioneert ook in andere opzichten niet naar behoren. Wie op www.bigregister.nl zijn eigen arts of tandarts wil verifiëren, stuit op gebreken. Terwijl het register juist onlangs op de schop is gegaan om de controlemogelijkheid te verbeteren.

Patiënten moeten van een zorgverlener nog steeds diens woonplaats of geboortedatum kennen, wat vaak niet zo is. Ook technische problemen spelen het systeem parten.

Een zekere manier om géén resultaat te krijgen, is het invoeren van te veel gegevens, zoals een achternaam én voorletter of een geboortedatum én postcode. Wie een (tand)arts zoekt in bijvoorbeeld Hoorn, vindt ook niets. Het systeem wil daar de afkorting NH achter zien, maar maakt dat niet bekend.

Vijf jaar geleden uitte een commissie van hoogleraren al kritiek op het register dat zij ontoegankelijk noemden. Onderzoek had bovendien uitgewezen dat 60 procent van de medische instellingen niet op de hoogte was van tuchtmaatregelen tegen personeelsleden. Sindsdien zijn verbeteringen aangebracht. Zo is het de bedoeling dat ooit ook op het werkadres van zorgverleners kan worden gezocht, maar dat adres moeten zorgverleners zelf doorgeven aan het register. Het inlichten van instellingen over tuchtmaatregelen tegen personeel verloopt echter nog niet soepel, erkent woordvoerder Adriaan Duivesteijn van het BIG-register. De instelling waar een gewaarschuwde, geschorste of geschrapte zorgverlener werkt, is lang niet altijd bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden