Geschorste ambtenaar blijft erbij: terreurorganisatie IS complot zionisten

De ambtenaar die twitterde: 'ISIS heeft niets met Islam te maken.. is vooropgezet plan van zionisten die bewust Islam willen zwart maken', is met onmiddellijke ingang geschorst. Dat is vandaag besloten na overleg op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Ambtenaar Yasmina Haifi neemt haar uitspraken niet terug, zei ze op Radio 1.

Redactie
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Beeld anp
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.Beeld anp

Het ministerie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) nemen 'volstrekt afstand' van de uitlatingen die de betrokken ambtenaar later verwijderde. 'Realiseer mij de politieke gevoeligheid in relatie tot mijn werk. Dit was nimmer mijn bedoeling', twitterde ze vandaag nadat ze de gewraakte tweet had verwijderd.

Haifi werkt bij het Nationaal Cyber Security Center (NCSC). 'Omdat haar uitlatingen rechtstreeks betrekking hebben op het werk van de NCTV, vormt dat aanleiding om haar detachering van werkzaamheden bij NCSC/NCTV met onmiddellijke ingang te beëindigen', staat in de toelichting. Er volgt nog een gesprek om te bezien welke maatregelen verder moeten worden genomen.

Vrijheid van meningsuiting
Haifi neemt haar woorden niet terug. Op Radio1 zei ze vandaag dat de vrijheid van meningsuiting kennelijk maar voor bepaalde groepen telt. 'Ik heb de vrijheid genomen me te uiten en kennelijk moet ik daar voor boeten. Ik zou niet weten waarom ik er afstand van zou moeten nemen. Dit is wat ik vind.'

Verder zei ze: 'Kennelijk mogen bepaalde zaken niet worden gezegd. Ik heb geen menig gegeven. Ik heb dat over het zionisme niet zelf verzonnen maar er talloze artikelen over gelezen.' Met de tweet wilde Haifi zeggen 'dat ISIS eigenlijk onmogelijk een islamitische organisatie kan zijn, vanwege de daden die ze plegen.'

De vrouw was vanmiddag nog niet op de hoogte van haar schorsing. 'Mijn telefoon staat uit. Misschien hebben ze een bericht achtergelaten of me geprobeerd te bellen.'

Louis Bontes (r) en Joram van Klaveren (l) van Voor Nederland. Beeld anp
Louis Bontes (r) en Joram van Klaveren (l) van Voor Nederland.Beeld anp

Gevaar voor staatsveiligheid
De Tweede Kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes vroegen minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie maatregelen te nemen tegen de PvdA-ambtenaar. Van Klaveren en Bontes vinden 'dat een persoon die zulke denkbeelden uitdraagt en werkt als projectleider van het Nationaal Cyber Security Center, en dus ook met staatsgeheimen, een gevaar voor de staatsveiligheid kan zijn'.

PVV-leider Geert Wilders en CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt reageerden eerder op de tweet. 'Gestoord, ontslaan', aldus Wilders. Omtzigt: 'Als medewerker ministerie van veiligheid en justitie zo over ISIS denkt, gaat terrorismebestrijding mis'.

Gesprek
De Haagse afdeling van de PvdA gaat nu een gesprek voeren met Haifi, meldde een woordvoerder van de partij. De PvdA neemt 'uiteraard' afstand van de uitspraken van Haifi. 'Het onbeschrijfelijk leed dat ISIS veroorzaakt verdient de meest krachtige veroordeling.' Het partijbureau van de PvdA wacht nu af wat het gesprek tussen de afdeling Den Haag en Haifi oplevert.

Het is niet bekend wanneer het gesprek met Haifi is en wie daarbij zullen aanschuiven namens de Haagse PvdA. Bestuurslid Wouter Booij zegt: 'Dit speelt pas kort. Zo ver zijn we nog niet. We hebben ons voorgenomen zo snel mogelijk met haar te praten om opheldering te vragen. We zullen in elk geval zeggen dat we haar uitspraken onbegrijpelijk vinden. ISIS is een walgelijke en verwerpelijke organisatie; laat daar geen misverstand over bestaan.'

Hij wil niet vooruitlopen op de uitkomst van het gesprek met Haifi.
Afdelingsvoorzitter Albert-Jan Pomper vindt de tweet van Haifi onbegrijpelijk. Net als Booij noemde hij ISIS 'een walgelijke, verwerpelijke organisatie'.

Martijn Balster, voorzitter van de PvdA-fractie in de Haagse gemeenteraad, vindt het 'goed dat Haifi haar tweet heeft verwijderd' en noemt ISIS 'vreselijk'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden