Geschorst om steun aan dader

School in Amsterdam-West reageert geschokt dat twee leerlingen mogelijk zijn betrokken bij de dood van de grensrechter. Een leerling is geschorst na tweet met steun aan verdachte D.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER CHARLOTTE HUISMAN

AMSTERDAM - In Duitsland en België

ook een minuut stilte

In de Duitse streek Westfalen wordt zondag bij alle voetbal- en atletiekwedstrijden een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. 'Het is belangrijk om hiermee een signaal tegen geweld af te geven', zei Hermann Korfmacher, de voorzitter van de Westfalense voetbal- en atletiekbond FLVW. In de regio Westfalen liggen steden als Dortmund en Bielefeld.

Ook de Belgische voetbalbond vraagt een minuut stilte in acht te nemen naar aanleiding van het overlijden van de grensrechter uit Almere. 'Het voorval is verschrikkelijk en is ook symptomatisch voor wat zich al te vaak op en naast onze voetbalvelden afspeelt. Dergelijk respectloos gedrag kan en mag niet getolereerd worden', meldt de Belgische voetbalbond.

Het Huygens College in Amsterdam-West heeft een leerling geschorst, die in een tweet steun had betuigd aan één van de jongens die worden verdacht van doodslag op de grensrechter Richard Nieuwenhuis. Twee van de drie verdachten zitten op deze vmbo-school.

Andere leerlingen die eveneens hadden getwitterd ten gunste van de twee verdachten, zijn hierop aangesproken, schrijft schooldirecteur Rick D'Ancona in een verklaring. In de sociale media is woensdag veel en fel gereageerd op de reeks tweets met teksten als 'Free YD', en 'Free Yassin'. Het is een verwijzing naar een van de drie verdachten, Yassin D.

De schoolleiding heeft de ouders van de geschorste leerling uitgenodigd voor een gesprek. Ook hebben de docenten woensdag in alle klassen gesproken over de gebeurtenissen. De 41-jarige grensrechter van de Almeerse club BuitenBoys overleed maandag aan de gevolgen van mishandeling. Na een voetbalwedstrijd is hij door een aantal spelers van de Amsterdamse club Nieuw Sloten tegen zijn hoofd geschopt en geslagen. De politie heeft twee jongens van 15 en een jongen van 16 jaar uit Amsterdam gearresteerd als verdachten van doodslag. Over hun identiteit is door politie en justitie niets bekendgemaakt.

Schooldirecteur Rick D'Ancona verklaart geschokt te zijn dat twee van zijn leerlingen mogelijk betrokken zijn bij de dood van de grensrechter. Dinsdag hebben docenten hierover al gesproken met de klassen waarin de jongens zitten. De leerlingen hadden volgens D'Ancona medelijden met de nabestaanden en er heerst onbegrip op school dat zoiets kan gebeuren. De directeur beklemtoont dat zeker niet alle 650 leerlingen de inhoud van de tweets onderschrijven.

In de discussie op de sociale media over de dood van de grensrechter is de afkomst van de verdachten onderwerp van verhit debat. 'Free YD' is vaak geretweet. Het leidde tot veel negatieve reacties, waarvan sommige specifiek gericht waren op Marokkanen. Twee verdachten zijn vermoedelijk van Marokkaanse afkomst.

Volgens de PVV moet de oorzaak voor dit geweldsincident niet worden gezocht bij de sport. De partij van Geert Wilders gaat een Kamerdebat aanvragen over het 'Marokkanenprobleem en het racistische geweld', naar aanleiding van de dood van de grensrechter.

De drie minderjarige verdachten worden donderdag in Lelystad voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die beslist of ze langer worden vastgehouden. Ze worden beschuldigd van doodslag, mishandeling en openlijk geweld. Voor 12- tot 15-jarigen is de maximale gevangenisstraf 1 jaar. Voor 16- en 17-jarigen is dat 2 jaar.

De mogelijkheid bestaat dat de 16-jarige als volwassene wordt berecht. Daarnaast kan de rechter jeugd-tbs bevelen. Dat kan worden opgelegd als een verdachte lijdt aan een geestelijke stoornis en als er gevaar voor herhaling is. De duur is maximaal 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Deze termijn kan twee keer met 2 jaar worden verlengd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden