Nieuwsliquidatie advocaat

Geschokte reacties na moord op Derk Wiersum: ‘Aanslag op advocaat is aanval op rechtsstaat’

Verbijstering heerst alom over de liquidatie van de advocaat van een kroongetuige. ‘De democratische rechtsorde is in het geding.’

Politie aan de Imstenrade in Amsterdam Buitenveldert.  Beeld ANP
Politie aan de Imstenrade in Amsterdam Buitenveldert.Beeld ANP

Van politiek tot rechterlijke macht is geschokt gereageerd op de moord op de Amsterdamse advocaat Derk Wiersum woensdag in Amsterdam. De 44-jarige Wiersum stond kroongetuige Nabil B. bij in de liquidatiezaak rond de voortvluchtige hoofdverdachte Ridouan T. In brede kring wordt aangenomen dat de aanslag te maken heeft met deze rechtszaak. Eerder werd de broer van de kroongetuige vermoord in Amsterdam-Noord.

Premier Mark Rutte en minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) noemen de liquidatie van een advocaat van een kroongetuige ‘zeer verontrustend’. Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, spreekt van een ‘niet eerder vertoonde aanval op de advocatuur die het wezen van de rechtsstaat aantast’. De Tweede Kamer wil spoedig een debat met minister van Justitie Ferd Grapperhaus over de aanslag. Zij wil onder meer weten of justitie voldoende heeft gedaan om de raadsman te beschermen. Ook de Amsterdamse gemeenteraad wil spoedig een debat: de moord op een raadsman is ‘een nieuw dieptepunt in de reeks van liquidaties in de stad’.

In een zeldzame gezamenlijke verklaring spraken advocatuur, Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht over een ‘grove inbreuk op onze democratische rechtsorde’. Zij noemen de aanslag ‘naast een persoonlijk drama ook een ernstige bedreiging voor onze rechtsstaat’.

Bloemen bij de voordeur van Derk Wiersums kantoor. Beeld ANP
Bloemen bij de voordeur van Derk Wiersums kantoor.Beeld ANP

Vlag halfstok

De Nederlandse Orde van Advocaten roept advocatenkantoren en gerechtsgebouwen op om donderdag de vlag halfstok te hangen. Binnen de advocatuur is de schok ‘onvoorstelbaar groot’, aldus de deken van de Orde, Johan Rijlaarsdam. ‘Advocaten moeten in alle vrijheid en veiligheid hun werk kunnen doen.’ Bij de Amsterdamse Orde zijn recentelijk ‘een of meerdere meldingen’ ontvangen van advocaten die zich niet veilig voelen.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gaat het onderzoek naar de moord leiden. Minister Ferd Grapperhaus heeft een team opgezet met vertegenwoordigers van de politie en het Openbaar Ministerie dat onder regie van de NCTV staat. Dat team gaat ook kijken naar de veiligheid van de ‘betrokken beroepsgroepen’ bij het proces tegen Ridouan T. Dat gaat niet alleen om advocaten, maar ook om bijvoorbeeld agenten en officieren van justitie. Het is niet uitgesloten, aldus een woordvoerder van Justitie, dat ook de veiligheid van misdaadjournalisten in ogenschouw wordt genomen. Telegraaf-verslaggever John van den Heuvel wordt al twee jaar beveiligd na bedreigingen van, naar men aanneemt, de bende van Ridouan T. Hij verklaarde ‘diep geschokt’ te zijn over de moord.

null Beeld

Eerder bedreigd

Het schietincident vond plaats op woensdagochtend. Rond 7.30 uur nam een nog onbekende schutter Wiersum onder vuur in de straat Imstenrade in Amsterdam-Buitenveldert. Het slachtoffer woonde daar met zijn vrouw en twee kinderen. Wiersum werd niet beveiligd. Hij werd wel al eerder bedreigd en had signalen dat hij als advocaat van de kroongetuige doelwit zou worden, melden goed ingevoerde bronnen aan de Volkskrant. Tegenover Het Parool noemde hij de signalen ‘onvoldoende concreet en hard’ om zware beveiliging te accepteren.

De familie van kroongetuige Nabil B. liet De Telegraaf weten diep geraakt, maar niet geschokt te zijn door de moord. ‘We hebben politie en OM van meet af aan gewaarschuwd dat iedereen die bij dit proces betrokken is, gevaar loopt. Een aanslag op een officier van justitie zou de volgende stap kunnen zijn.’

De schutter ging er na de aanslag te voet vandoor. Volgens getuigen gaat het om een man van tussen de 16 en 20 jaar oud. Hij ging gekleed in het zwart en droeg een capuchon op het hoofd. Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie beloofde ‘niet te rusten’ voordat de dader is gepakt.

Een rechercheur en zijn hond doen sporenonderzoek in de buurt van de plek waar Wiersum is doodgeschoten.  Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Een rechercheur en zijn hond doen sporenonderzoek in de buurt van de plek waar Wiersum is doodgeschoten.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Moord Redouan B.

Eind maart 2018 , een week nadat Nabil B. als kroongetuige was gepresenteerd, werd zijn broer vermoord in Amsterdam-Noord. Redouan B. (41), vader van twee jonge kinderen, had niets van doen met het criminele leven van zijn broer. Hij was directeur van een beletteringsbedrijf en dacht die ochtend een sollicitatiegesprek te voeren. Toen de ‘sollicitant’ eenmaal binnen was, werden vele kogels op B. afgevuurd. Het was de eerste keer in Nederland dat een familielid van een kroongetuige werd doodgeschoten.

De 40-jarige verdachte van de moord op de broer van kroongetuige Nabil B. heeft vorig jaar bekend dat hij hem heeft doodgeschoten. De man wilde volgens justitie geen namen geven van andere betrokkenen bij de moord.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Verder lezen

Strafrechtadvocaat Derk Wiersum (44) is woensdagochtend vlak bij zijn huis in Amsterdam doodgeschoten. Wiersum verdedigde kroongetuige Nabil B. in de liquidatiezaak rond hoofdverdachte Ridouan T. De schutter is nog voortvluchtig.

Strafrechtadvocaten, het Openbaar Ministerie en de politie reageren geschokt op de liquidatie van strafpleiter Derk Wiersum. ‘De wereld van de advocatuur is vanaf vandaag niet meer hetzelfde. Dramatisch.’

Derk Wiersum trad op als advocaat van Nabil B., kroongetuige voor justitie in het Marengo-proces tegen Ridouan T. Lees hier zijn postuum.

De vermoedelijke dader die woensdagochtend in de wijk Buitenveldert een einde maakte aan het leven van Derk Wierum, zou volgens ooggetuigen 16 en 20 jaar oud zijn. Piepjonge hitters, het komt steeds vaker voor.

Wat betekent de liquidatie van Wiersum voor het proces rond kroongetuige Nabil B.? ‘Zonder advocaat is dit niet te doen

Een jaar geleden was Bart Stapert nog advocaat van kroongetuige Nabil B. Eind vorig jaar sprak hij met de Volkskrant over zijn overstap naar de rechterlijke macht én over de moord op de broer van Nabil B. Die moord was een wake-upcall, zei Stapert. Lees hier het interview terug.

De liquidatie van advocaat Derk Wiersum heeft de rechtsorde diep geschokt. Niet eerder werd een raadsman gedood om zijn functie als verdediger van een kroongetuige. Advocaten, aanklagers en rechters zijn bezorgd om hun veiligheid. Iedereen vraagt zich af: wie is nog bereid een kroongetuige te verdedigen?

Liquidaties van juristen – in Italië zijn ze er goed bekend mee. Lees hier hoe de Italianen hun nek uitstaken tegen de georganiseerde misdaad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden