Geschokte burgemeester Londen benadrukt belang verkiezingen: 'Terroristen haten democratie'

Regeringsleiders en Britse politici hebben geschokt gereageerd op de terroristische aanvallen in Londen zaterdagavond. De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, omschreef de aanslag als een 'moedwillige en laffe aanval op onschuldige Londenaren'.

Redactie
null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Tijdens een persconferentie zei Khan vanmorgen dat de bevolking van zijn stad de komende tijd aanzienlijk meer politie dan normaal op straat zal zien, maar dat er geen reden tot paniek is. Het hoogste dreigingsniveau blijft van kracht, aldus de burgemeester.

Ook liet hij weten geen voorstander te zijn van uitstel van de parlementaire verkiezingen die donderdag in Groot-Brittannië worden gehouden. 'Een van de dingen die we kunnen doen om te laten zien dat we ons niet bang laten maken, is donderdag gaan stemmen', zei Khan. Hij benadrukte het belang van geloof in democratie. 'Wat terroristen haten is stemmen, ze haten democratie.'

Burgemeester van Londen Sadiq Khan Beeld afp
Burgemeester van Londen Sadiq KhanBeeld afp

May dankt hulpdiensten

De Britse premier Theresa May sprak zaterdagnacht haar dank uit aan de politiemensen en andere hulpdiensten die op de plaats des onheils aan het werk zijn. 'Onze gedachten zijn bij degenen die bij dit verschrikkelijke incident betrokken zijn', aldus May.

Oppositieleider Jeremy Corbyn sprak van 'brute en schokkende incidenten'. Zijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun families. Ook de Schotse premier Nicola Sturgeon en de leider van de Liberal Democrats, Tim Farron, reageerden op de aanslag. Zij noemden het 'gruwelijk' en 'vreselijk'.

Voormalig UKIP-leider Nigel Farage zei dat hij vlakbij London Bridge was toen het incident gebeurde. 'Lijkt op een nieuwe ramp', twitterde hij vlak na de eerste berichtgeving.

Reactie Trump: nieuw pleidooi voor inreisverbod

Ook de Amerikaanse president Donald Trump werd geïnformeerd over de aanslagen. Via Twitter bood hij Londen en het Verenigd Koninkrijk de hulp aan van de Verenigde Staten. Ook pleitte hij opnieuw voor een inreisverbod voor inwoners van zes moslimlanden, als 'extra veiligheidsniveau'. Amerikaanse rechters hebben al verschillende keren een stokje gestoken voor zo'n inreisverbod.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft haar solidariteit uitgedrukt met de Londenaren. In een verklaring zei ze dat ze met 'droefenis en afkeuring' had kennisgenomen van de aanval. De slachtoffers en hun familie zijn in mijn gedachten, aldus Merkel. De bondskanselier wenste de gewonden een spoedig herstel toe. 'Vandaag zijn we verenigd in verschrikking en verdriet, maar ook in vastberadenheid', vervolgde de bondskanselier. 'In het gevecht tegen alle vormen van terrorisme, staan we vastberaden aan de kant van Groot-Brittannië.'

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Mazière heeft zijn Britse ambtgenoot Amber Rudd een aparte boodschap met zijn medeleven en steun gestuurd.

Rutte: 'Wij rouwen mee'

'Londen rouwt na weer een laffe aanslag', aldus premier Mark Rutte zondag in een korte verklaring. 'En wij rouwen mee. Onze gedachten en ons hart zijn bij de slachtoffers en nabestaanden.'

Bert Koenders sprak op Twitter van 'hartverscheurende gebeurtenissen in Londen die vreselijke herinneringen uit het verleden doen herleven. Gedachten zijn bij de Britten. Mijn oprechte medeleven.' De minister van Buitenlandse Zaken is momenteel in de Verenigde Staten waar hij eerder op de dag een speech gaf op de universiteit Harvard.

Dreigingsniveau Nederland

Het dreigingsniveau in ons land wordt niet gewijzigd na 'wederom terroristisch incident in Londen', zegt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof zondagochtend in een tweet. De NCTV zegt verder de gevolgen voor Nederland te bekijken.

Politiechef Erik Akerboom spreekt op Twitter van een 'zware opgave voor de collega's in deze tijd'. En: 'Nooit wennen aan deze ellende voor het Verenigd Koninkrijk en nabestaanden.'

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden