Geschiedenis moet terug op de straatnaambordjes

Met belangstelling volg ik de discussie over het rapport van de Adviescommissie Geschiedenisonderwijs. De commissie adviseert onder meer in het onderwijs uit te gaan van het chronologische kader van de geschiedenis en niet te veel thematisch te organiseren....

Ik herinner me uit mijn jeugd dat die gegevens mij vaak interesseerden en een impuls gaven om meer te weten te komen over die man of vrouw, over de man die achter de exotische naam De Savornin Lohman zat, over de geschiedschrijver Melis Stoke, over de natuurkundige professor Lorenz, over generaal Smuts, over wie toch Burgemeester Van der Mortel was geweest en wanneer.

Bovendien werd je zo van jongs af aan steevast geconfronteerd met het feit dat onze samenleving niet van gisteren is. Het bracht bijna ongemerkt een historisch-chronologisch kader aan. Nieuwbouwwijken worden echter tegenwoordig voorzien van hele reeksen wezenloze, nietszeggende plaats- of riviernamen die, evenmin als de straten zelf, uit elkaar te houden zijn. En zelfs uit de oude wijken is bij vernieuwing van de straatnaambordjes het onderschrift vaak verdwenen.

Het is misschien overdreven om er een aanwijzing in te zien, maar de parallel met het gebruik van de autoriteiten uit Orwells 1984 om alle herinneringen aan het verleden uit het publieke domein te verbannen, geeft te denken.

Geef ons de intrigerende historische straatnaambordjes terug. Het is eenvoudig, het is goedkoop, leuk en belangrijk en het is van grote invloed op het historisch besef.

TILBURG

Jan Vorstenbosch

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden