Geschiedenis in de Alblasserwaard

In honderden museumpjes in Nederland is te zien wat grote musea niet bieden: de streekgeschiedenis, muren vol affiches, beelden in een tuin of uitsluitend kunstvervalsingen....

Opschieten! Het concert begint al om drie uur. Met doodsverachting scheuren muzikanten met hun fiets het erf van museumboerderij De Koperen Knop op. Op het achtererf, onder een grote kastanjeboom zitten de andere muzikanten al te schuiven op hun klapstoeltjes. Snel pakken de laatkomers hun instrument van de bagagedrager en nemen plaats. Het concert kan beginnen.

Muziekvereniging Eendracht Maakt Sterk gaf afgelopen zaterdag een concert ter ere van de opening van twee nieuwe exposities van streekmuseum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam. Bij zo'n naam denk je al snel aan een verzameling klompen, ambachtelijke voorwerpen en oude wandtegels maar dat valt reuze mee. Een museum met smaak, noemde de directeur van de Land-en Tuinbouworganisatie Dirk Duijzer, De Koperen Knop zelfs tijdens de opening.

Vergelijkbare musea over streekhistorie lijken volgens Duijzer toch vooral op volgestouwde pakhuizen waaraan elke ordening ontbreekt. De Koperen Knop tracht met een bescheiden assortiment de bezoeker iets over het heden en verleden van de agrarische sector te leren.

De kunst van het weglaten, beschrijft bestuurslid Dick de Jong de aanpak van zijn museum. Liever selecteert men een klein aantal tot de verbeelding sprekende voorwerpen, dan dat men de bezoekers overlaadt met prullaria uit grootmoeders tijd. Ook de nieuwe expositie is wederom met stijl ingericht. In het kader van '2003 Jaar van de Boerderij' heeft het museum een tentoonstelling ingericht over het boerenbedrijf door de eeuwen heen.

Enkele zorgvuldig gekozen objecten, samen met korte teksten en een heldere cd-rom presentatie geven uitleg over de bouw en functie van de boerenhoeve en de ontwikkeling van het karakteristieke polderlandschap van de Alblasserwaard. In de museumtuin exposeert deze zomer beeldend kunstenaar Tina Lintvelt haar sculpturen van brons. Het zijn voorstellingen van vogels en vissen die mooi passen in deze landelijke, rustgevende omgeving.

Naast de tijdelijke exposities heeft het museum een permanente presentatie over de geschiedenis van het gebouw, een deftige boerderij, en de streek waarin het gelegen is. In het gerestaureerde voorhuis bevindt zich de mooie kamer met een fraai betegelde schouw, antiek meubilair en traditionelegebruiksvoorwerpen. Er is een rentenierskamer, een provisiekelder en een volledig ingerichte authentieke keuken.

Achter het museum bevindt zich een grote tuin, waar diverse elementen uit de landschapsgeschiedenis van de Alblasserwaard te zien zijn: een snijgriend, een hakgriend, een stuk moeras en blauwgrasland.

Het particuliere museum wordt draaiende gehouden door een kleine subsidie van de gemeente en geld van een groot aantal sponsors. En door de enthousiaste inzet van ruim honderd vrijwilligers. Hun museum verwelkomt gemiddeld duizend bezoekers per maand, maar verwacht er meer in de toekomst. Deze streek is in toenemende mate in trek bij toeristen, aldus De Jong.

De naam van het museum is ontleend aan de grote koperen knop die midden op de voordeur is bevestigd. Nog elke week wordt hij netjes gepoetst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden