Geschiedenis herschrijven achter de koninklijke computer

De rustdag in het woonpaleis van koningin Beatrix wordt vaak gebruikt voor een lunch met kinderen en kleinkinderen. Zo ook die zondag 8 januari 2006....

Van onze verslaggever Jan Hoedeman

Mabel en prins Johan Friso waren op paleis Huis ten Bosch en wijzigden niet het Nederlandstalige, maar het Engelse Wikipedia-lemma over Mabel van Oranje. Intrigerende vraag: waarom werd juist dát en niet het Nederlandse lemma aangepast?

Het paar heeft Nederland kennelijk opgegeven. De wereld buiten Nederland is groot en het is niet onwaarschijnlijk dat prinses Mabel door haar internationale werk voor het Open Society Institute van George Soros, nog wel eens een vraagje krijgt over haar verleden.

Mabel googlen
Wie een afspraak in de agenda heeft staan met de Nederlandse en haar niet kent, googlet toch even om te zien wat voor vlees hij in de kuip heeft. En bij de zoekopdracht 'princess Mabel' is het allereerste van de 481 duizend onderwerpen 'Princess Mabel of Orange-Nassau, the free encyclopedia’.

In het Wikipedia-lemma staat dan dat de prinses de regering voorafgaand aan Mabels huwelijk met prins Johan Friso `incomplete and false information’ heeft verstrekt.

Publiek geheim is dat de Oranjes zich destijds enorm hebben gestoord aan de manier waarop Jan Peter Balkenende het besluit kenbaar maakte dat er geen parlementaire toestemming voor het huwelijk zou zijn gevraagd. Alsof Balkenende persoonlijk was beduveld door de familie.

Gemorste e-mailsporen
In verschillende interviews en lezingen deelde Mabel na de affaire sneren uit naar de massamedia. Mabel op 5 mei 2006 tijdens de prestigieuze Van Randwijklezing: `Veel massamedia worden gedreven door oplages en kijkcijfers, en niet door een onbevangen kritische analyse, waarheidsvinding of het eenvoudig leveren van kwaliteit. Beeldvorming verdringt inhoud.’

Het stel heeft zich mogelijk zeer tevreden gevoeld toen het vanachter de koninklijke computer de geschiedenis aanpaste, niet gehinderd door het besef dat door de gemorste digitale sporen de toekomst weer een genante golf van media-aandacht zou brengen. Maar terwijl de broodjes werden opgediend, werd de onjuistheid in geschrifte al weer ongedaan gemaakt. Ook dat is een verdienste van de vrije encyclopedie. En het lijkt een kwestie van tijd, of ook deze geschiedkundige affaire zal in het Engelstalige lemma worden opgenomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden