NieuwsArrestaties Wit-Rusland

Geschiedenis herhaalt zich in Wit-Rusland: Loekasjenko laat politieke tegenstanders oppakken

De autoriteiten van Wit-Rusland hebben volgens president Aleksandr Loekasjenko een revolutie in het land weten te voorkomen. De afgelopen dagen zijn verscheidene tegenstanders van de president opgepakt. Volgens de oppositie is Loekasjenko bang de verkiezingen in augustus te verliezen.

De afgelopen dagen gingen duizenden mensen in de hoofdstad Minsk de straat op. Beeld EPA

Loekasjenko, die al sinds 1994 aan de macht is, zei vrijdag op een kabinetsberaad dat ‘buitenlandse krachten’ erop uit waren een nieuw Maidan in Wit-Rusland te organiseren. Daarmee doelt hij op de volksopstand in Oekraïne die in 2014 een einde maakte aan het bewind van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj. Na de vlucht van Janoekovitsj nam Rusland het schiereiland Krim in en gaf het militaire steun aan pro-Russische separatisten in het oosten van het land.

Volgens Loekasjenko zouden krachten zowel ‘in het Westen als het Oosten’ achter de poging zitten een revolutie uit te lokken, maar hij maakte geen details bekend. Kennelijk wilde hij ook de indruk wekken dat Rusland betrokken was bij de vermeende plannen hem ten val te brengen. 

Verkiezingen

De oppositie is er echter van overtuigd dat Loekasjenko de plannen voor een volksopstand tegen hem uit zijn duim heeft gezogen met het oog op de naderende verkiezingen, waarbij hij een zesde ambtstermijn hoopt te krijgen.

Donderdag werd een van zijn belangrijkste tegenkandidaten, Viktor Babariko, gearresteerd. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij zich als voormalig hoofd van de Belgazprombank schuldig zou hebben gemaakt aan fraude en witwassen van geld. De bank is vrijwel geheel in handen van de Russische energiegigant Gazprom. Ook de zoon van Babariko, die zijn verkiezingscampagne leidt, is opgepakt. Babariko klaagde eerder al dat de autoriteiten achter hem aanzaten om hem uit te schakelen als presidentskandidaat.

Volgens het hoofd van de Wit-Russische Commissie voor Staatscontrole zouden Babariko en een aantal medewerkers honderden miljoenen euro's achterover hebben gedrukt. Het geld zou zijn doorgesluisd naar banken in Letland. Verscheidene medewerkers van de bank zouden al hebben bekend.

Vlogger opgepakt

Vorige week werd ook al een populaire Wit-Russische vlogger, Sergej Tichanovski, opgepakt en vastgezet wegens het verstoren van de openbare orde. Ook hij wilde aan de verkiezingen meedoen. Op een campagnebijeenkomst zou hij Loekasjenko een ‘kakkerlak’ hebben genoemd. Na zijn arrestatie kondigde zijn vrouw aan dat zij zich kandidaat zou stellen, maar zij ontving meteen doodsbedreigingen.

De afgelopen dagen gingen duizenden mensen in de hoofdstad Minsk de straat op om tegen de arrestaties te protesteren. Verscheidene betogers werden opgepakt en kregen vijftien dagen cel wegens het deelnemen aan demonstraties waarvoor geen toestemming was gegeven.

Twee anderen die het tegen Loekasjenko wilden opnemen, besloten zich uit de race terug te trekken. Een van hen had, Joeri Goebarevitsj, was ook tot vijftien dagen cel veroordeeld. 

In 2010 liet Loekasjenko vrijwel alle tegenkandidaten oppakken, nadat hun aanhang de straat was opgegaan om tegen het geknoei met stemmen te protesteren. Zes van hen werden tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. De laatste, Mikola Statkevitsj, kwam pas in 2015 vrij, toen Loekasjenko de banden met het Westen wilde aanhalen.

De president voelt zich volgens de oppositie dit jaar extra onzeker door de onvrede over het grote aantal coronagevallen in zijn land, hoewel hij de epidemie steeds heeft afgedaan als een verzinsel. Wit-Rusland was het enige land in Europa waar voetbalwedstrijden gewoon doorgingen, met stadions vol mensen. Ondanks waarschuwingen voor nieuwe besmettingen liet Loekasjenko ook de grootscheeps parade ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de overwinning op Hitler-Duitsland op 9 mei doorgaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden