Geschiedenis en lawaai gaven dit jaar de meeste ergernis

Het LAKS (Landelijk Aktiekomitee Scholieren) heeft tijdens de examenperiode zo'n driehonderd telefoontjes per dag gekregen van scholieren die ontevreden waren over de eindexamens....

Het comité stelt elk jaar tijdens de examens een klachtenlijn open. Van Achterberg vertelt dat er meer vwo'ers en havisten bellen dan vbo'ers en mavo-leerlingen. 'Alleen op het mavo-examen Frans werd veel gereageerd. Scholieren vertelden dat ze veel woorden in de tekst niet kenden,' zegt hij.

Er werd niet alleen gebeld over moeilijke examens. Andere problemen werden ook gemeld. 'Geluidsoverlast is een veelgehoorde klacht. Er was een school die een verbouwing gewoon liet doorgaan, met alle lawaai van dien,' weet Van Achterberg.

Het LAKS kreeg ook telefoontjes van vwo'ers van het Augustinus College. Zij kregen voor hun examen Engels een half uur minder tijd dan ze verwachtten. Op hun examenrooster stond: van 13:30 uur tot 16:30 uur. Het voorblad van het examen gaf tot 16:00 uur aan.

Er zaten ook enkele fouten in de opdrachten. In het havo-examen economie klopte vraag 26 niet. In de opdracht stond: 'Het aantal mensen met een volledige of een gedeeltelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering daalde in mei 1994 met 2700 tot 914.500. Omgerekend naar volledige arbeidsongeschiktheidsuitkeringen was er sprake van een daling met 3400 tot 782.500.' Het cijfer 3400 is niet juist omdat de volledige arbeidsongeschiktheidsuitkeringen nooit met meer kunnen dalen dan het aantal mensen met een volledige of een gedeeltelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering. De cijfers 2700 en 3400 zijn vermoedelijk verwisseld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden