Geruzie in politiek Den Helder dreigt stad geld te gaan kosten

De 'ruziecultuur' in het politieke bestel van Den Helder dreigt de stad duur te komen staan. Het Rijk en de provincie besluiten af te zien van extra investeringen in die stad, zoals de 10 miljoen provinciale steun voor het opknappen van het centrum, als Helderse politici blijven doorgaan met elkaar te wantrouwen en onophoudelijk te bekritiseren.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARCEL VAN LIESHOUT

AMSTERDAM - Die waarschuwende woorden komen van Jos Feijtel, oud-burgemeester van Medemblik, na diens mislukte poging als informateur een nieuw college van B en W in de steigers te zetten. Feijtel is de zoveelste externe adviseur die de tanden stuk bijt op de van ruzies doorspekte bestuurscultuur in Den Helder.

Ook de presentatie van zijn eindrapportage aan de gemeenteraad over de mislukte informatieopdracht bleef dinsdagavond niet zonder rumoer. Leden van oppositiepartij PvdA stapten tijdens die presentatie boos op omdat ze vonden dat Feijtel de partij mede de schuld gaf van de bestuurscrisis.

Sinds eind oktober twee partijen (CU en PBB) hun steun opzegden, kunnen B en W niet meer op de meerderheid in de raad rekenen. Om meer stabiliteit in het bestuur te krijgen, benaderde Feijtel alle oppositiepartijen om tot het college toe te treden. Alle zes weigerden dat.

Den Helder (57 duizend inwoners) is zo langzamerhand uitgegroeid tot dé bestuurlijke probleemgemeente van Nederland. Burgemeesters komen en gaan in rap tempo, coalities zijn vooral gebouwd op argwaan. Het inwonertal van de stad holt achteruit. De gemeenteraad telt liefst tien fracties.

'Een constructieve sfeer is ver te zoeken', concludeert Jos Feijtel. 'Politici zijn vooral bezig met gezeik, met gekissebis, terwijl de stad grote uitdagingen wachten. De hele regio heeft een impuls nodig en het rijk en de provincie zijn bereid daaraan mee te werken. Maar als iedereen alleen maar met elkaar overhoop blijft liggen... De politiek in Den Helder onderschat wat de gevolgen kunnen zijn van die cultuur.'

Al acht jaar geleden concludeerde de Tilburgse hoogleraar bestuurskunde Pieter Tops dat er veel schort aan de politieke omgangsvormen in Den Helder. Nadien spraken ook de stedebouwkundige Riek Bakker en de rijksadviseurs over krimpgebieden, de oud-burgemeesters Jan Mans en Wim Deetman, hun zorgen uit over de bestuurscultuur.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden