Geruisloze opmars van vrijwillige buschauffeurs

Meer dan tien procent van de buschauffeurs in het openbaar vervoer is een vrijwilliger. In het landelijk gebied in het hele land maakt de reguliere streekbus op onrendabele lijnen steeds vaker plaats voor de buurtbus met vrijwilligers achter het stuur. Dit tot ergernis van FNV Bondgenoten die spreekt van 'werkverdringing'.

FNV Bondgenoten heeft een meldpunt geopend tegen werkverdringing door vrijwillige buschauffeurs.Beeld ANP

Het aandeel van vrijwillige buschauffeurs in het openbaar vervoer, vrijwel allemaal gepensioneerden, zal de komende jaren alleen nog maar groeien, voorziet onderzoeker Han de Waal van bureau Impact. Hij doet, in opdracht van de Stichting Arbeid en Gezondheid Beroepsvervoer, onderzoek naar de positie van de vrijwillige buschauffeur.

Nu al telt Nederland zo'n 150 buurtbusverenigingen met gemiddeld 25 vrijwillige buschauffeurs. Met busjes voor maximaal acht passagiers onderhouden ze de lijnen die te veel verlies opleverden voor provincies en vervoersbedrijven, de twee partijen die verantwoordelijk zijn voor het busvervoer.

Meldpunt 'werkverdringing'
Volgens FNV Bondgenoten, die half juli een meldpunt 'werkverdringing' heeft ingesteld, leidt de toestroom van vrijwillige chauffeurs in het busvervoer tot het verlies van reguliere, betaalde banen. Er loert bovendien nog een gevaar: de inzet van werklozen. De provincie Limburg wilde onlangs ook hen als 'vrijwillige' chauffeur inzetten op buurtbussen, maar het UWV verbood dat.

Vrijwillig chaufferen op een buurtbus biedt geen uitzicht op écht werk, oordeelde het UWV in dit geval. Elders in Nederland laat diezelfde instantie het soms wel toe, weet onderzoeker De Waal. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en het UWV overleggen nu over wat precies onder vrijwilligerswerk moet worden verstaan. Daarbij komt ook aan de orde waar de inzet van vrijwilligers leidt tot werkverdringing.

'Buurtbus is juist uitkomst'
Buurtbusverenigingen betwisten dat hun 'werk' tot gevolg heeft dat echte banen verdwijnen. Onrendabele buslijnen op het platteland zijn de afgelopen jaren massaal geschrapt. Om toch 'iets' van openbaar vervoer te hebben is de buurtbus een uitkomst. Voorzitter Baars van Buurtbusvereniging Zaanstreek Zuid: 'Wij pikken geen baan in.'

Nu er fors moet worden bezuinigd op het openbaar vervoer is de vrijwillige buschauffeur steeds gewilder. In de zogeheten ov-concessies, waarin provincies vastleggen welke busdiensten moeten worden onderhouden, is de buurtbus met vrijwilligers een vast onderdeel geworden. Vervoersbedrijven zorgen voor het materieel, vrijwilligers houden de lijn draaiende.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden