Geruisloze Costa onttroont Martin alsnog

Costa won. Martin voelde zich fit. Mollema zag dat zijn ploeg in goede vorm steekt. Na de Ronde van Zwitserland was iedereen tevreden.

VAN ONZE VERSLAGGEVER BART JUNGMANN

AMSTERDAM - Zeven dagen ging de wereldkampioen tijdrijden aan de leiding in de Ronde van Zwitserland, maar op de achtste en beslissende dag werd hij onttroond door de wereldkampioen op de weg.

Voor de derde achtereenvolgende keer stond Rui Costa op het erepodium als de winnaar in de Zwitserse voorbereiding op de Tour. Ditmaal onderging hij de huldiging dus in de regenboogtrui die hem tot nu toe weinig geluk had gebracht dit seizoen.

Afgezien van die kleurenpracht werd Costa een geruisloze winnaar. Hij staat daarmee model voor een saaie aflevering. Tot zondag leek Tony Martin, de ongenaakbare tijdrijder, aan het langste eind te trekken. Met een spelletje blufpoker probeerde hij in de slotrit overeind te blijven en het spande erom. Maar Martin moest zich overgeven en nam genoegen met de vierde plaats.

In het laatste weekeinde wachtte het peloton in de Ronde van Zwitserland voor het eerst een finale in het hooggebergte. Martin had in zijn specialisme een behoorlijke marge opgebouwd, maar de klimmers waren hem te machtig.

'Toch kan ik tevreden zijn', zei de 29-jarige Duitser. 'Vooraf had ik hiervoor getekend. We waren hier niet met een ploeg die me kon bijstaan in de bergen. Aan de andere kant is mijn conditie de laatste jaren niet zo goed geweest als nu. Dit geeft vertrouwen voor de toekomst.'

Zijn val werd ingeleid door een aanval van Matthias Frank, de beste Zwitser in koers. Op de voorlaatste beklimming plaatste hij een versnelling en werd daarin gevolg door Costa en Bauke Mollema. Samen vormden ze het trio dat nog aanspraak maakte op de overwinning.

Aanvankelijk hield Martin het verschil binnen de perken. In de afdalingen en op enigszins vlakke wegen was hij daarvoor zelf mans genoeg. Voor het klimwerk deed hij een beroep op anderen. De bijstand beperkte zich tot de Fransman Barguil, ploegmaat van Tom Dumoulin, die een tweede plaats te verdedigen had.

Dankzij Stef Clement en Marcel Wyss, ploegmaten van respectievelijk Mollema en Frank, sloeg de balans uit in het voordeel van de aanvallers. Van de drie troonpretendenten bleek eenzaat Costa daarvoor het best uitgerust. In de slotfase reed hij de anderen uit het wiel om twee zeges op te eisen. Mollema bleef Frank voor en zij flankeerden Costa, in omgekeerde volgorde, ook op het erepodium.

Voor Mollema verliep de Ronde van Zwitserland iets minder goed dan vorig jaar, toen hij de runner-up was achter Costa. Toch is het tijdverschil nu minder groot en Mollema had bovendien de tegenslag te verwerken van een vertrekkende sponsor.

Dus was hij tevreden, ook over de vorm van zijn ploeggenoten. Mollema: 'Ons plan was om Martin snel te lossen en dat is perfect gelukt.' Vooral Clement, al zeker van een Tourstart, bewees bergop zijn waarde.

Ook Dumoulin verlaat Zwitserland in een beste stemming, al duikelde hij op de slotdag van de tweede naar de vijfde plaats in het klassement. Hij wist zich zondag bergop te handhaven in de subtop en had zelfs een sprint in huis om als eerste van de achtervolgende groep te eindigen.

'Dit bewijst dat ik in staat ben mee te doen om een hoge plek in het klassement', zei Dumoulin. Met zijn 23 jaar liggen er op dat vlak mooie dingen in het verschiet. Kracht komt met de jaren en een meer op klimmen gerichte training kan van Dumoulin een kanshebber maken in het rondewerk.

Alom reden voor tevredenheid dus, twee weken voor aanvang van de Ronde van Frankrijk. Dat gold het meest voor Costa. Zonder een bovenmatige inspanning kwam hij als beste bovendrijven in Zwitserland. Zo doen goede klassementsrijders dat.

Misschien belooft dat wel iets voor de Tour, die over twee weken begint in Leeds. Vorig jaar boekte Costa twee ritzeges, ditmaal ligt zijn einddoel in Parijs.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden