Geruchtenmolen rond 'Apo, het pingpongballetje' draait volop Turkse krant: Öcalan zit in de val

De verwarring rond komen en gaan van PKK-leider Öcalan wordt met de dag groter. Turkse kranten reppen al van 'Apo, het pingpongballetje'....

HENK MULLER

Van onze verslaggever

Henk Müller

AMSTERDAM

Zeker is dat er sinds zondag plotseling iets op gang is gekomen waarvan Turkije zenuwachtig wordt. Het begon met het gerucht dat de PKK-leider weer in Italië was, nadat hij op 16 januari dat land had verlaten. De Turkse regering eiste onmiddellijk een verklaring van de Italiaanse regering. Italië ontkende. Premier Ecevit zei daarop dat Italië in deze zaak nog nooit de waarheid had gesproken. Italië zei dat Turkije haar excuses had aangeboden over deze suggestie. Ecevit liet gisteren weten dat dat onzin was.

Zondagavond ging het gerucht dat Öcalan in Nederland wilde landen om zijn zaak voor te leggen aan het Internationale Hof van Arbitrage in Den Haag. Het is nog steeds de vraag of de advocate van de PKK-leider, mr. B. Böhler, met de telefonische waarschuwing aan de media dat Öcalan zou landen in Rotterdam, alleen aandacht voor zijn zaak vroeg of dat de PKK-leider werkelijk naar Nederland wilde komen.

De Nederlandse autoriteiten gaan ervan uit dat de PKK-leider een serieuze poging heeft gedaan in Nederland te landen en dat mogelijk weer zal doen. In Europees verband wordt nu bekeken hoe kan worden voorkomen dat de Öcalan een land binnenkomt. De Turkse autoriteiten meldden aanvankelijk dat hij inderdaad in Nederland was geland. Buitenlandse Zaken in Ankara verklaarde dat het vliegtuig van de PKK-leider in Nederland was aangekomen en had bijgetankt.

Dat was voor Turkije aanleiding voor een indringend gesprek in Ankara met leden van de Adviescommissie Internationale Vraagstukken onder leiding van oud-premier Lubbers en de tijdelijk zaakgelastigde die maandag. De commissie werkt aan de verbetering van de relatie tussen Turkije en Nederland. Maar kort daarna trok Ankara de verklaring in en wees erop dat Öcalan via Zwitserland naar Athene was vertrokken. Die dag moest de Griekse ambassadeur twee keer uitleg geven aan de Turkse regering. Gisteren maakte Washington volgens de Turkse televisie bekend dat de PKK-leider inderdaad in Athene was geweest. Athene ontkent echter fel en wil bewijzen voor die besachuldiging.

Nederland kan in Turkse ogen geen kwaad meer doen na de weigering maandagochtend om Öcalan te laten landen in Rotterdam. In het gematigd liberale dagblad Sabah stond letterlijk: 'Holland bedankt'. Maar hulde of niet, sinds gisteren hult het ministerie van Justitie, dat namens Buitenlandse Zaken de woordvoering doet, zich in stilzwijgen. 'In het belang van de zaak'.

Inmiddels heeft Ankara zo ongeveer ieder land op het matje geroepen waar de PKK-leider mogelijk naartoe zou kunnen gaan. Gisteren was het de beurt van de ambassadeurs van Joegoslavië, België en Noorwegen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara wees hen nog eens met nadruk op de terroristische activiteiten van de PKK-leider. Volgens de Joegoslavische ambassadeur D. Tanaskovic is Öcalan niet in Joegoslavië en is hij daar ook niet welkom.

In België komt het Koerdisch parlement regelmatig bij elkaar en verder staat daar de belangrijke Koerdische zender Med-tv, die uitzendt naar Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De Belgische ambassadeur in Ankara heeft gezegd dat de PKK-leider in België niet welkom is. Gisteren kopte Sabah in blijde verwachting: 'Als een muis in de val.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden